Koen, sectieleider medium trucks

Hoe ben je bij Volvo terechtgekomen?
Na mijn studies reageerde ik op een vacature voor een traineeprogramma van Volvo. Deze vacature leek me zeer interessant aangezien men mikte op een “generalist”, iemand die nog verschillende horizonten wou verkennen.  In een traineeprogramma krijg je namelijk de mogelijkheid om verschillende afdelingen te leren kennen alsook verschillende opleidingen te volgen. Aangezien ik iemand ben die graag bijleert en graag zijn netwerk uitbreid, leek dit mij de ideale job.

Waarom koos je voor Volvo Trucks? Wat trok je aan?
Volvo heeft in het ‘Gentse’ een goede naam als werkgever en de merknaam op zich is wereldwijd gekend. Het is altijd aangenaam om te werken voor een firma die ook naar de buitenwereld een goede reputatie heeft. Toen ik tijdens de rondleiding gedurende mijn sollicitatie de fabriek bezocht, was ik onder de indruk van het assemblageproces. Het product dat we maken is zeer “tastbaar” en dat spreekt me sterk aan.

Geef een omschrijving van jouw functie en verantwoordelijkheden.
Ik ben verantwoordelijk voor de medium trucks (FL – FE) assemblagelijn alsook de ‘staff’ (personeelscoördinatie binnen productie en ons opleidingscentrum). Het contact met het product en de mensen is een ideale mix. Elke dag streven om trucks af te leveren die voldoen aan de strengste eisen op gebied van kwaliteit, veiligheid en milieu in een zo goed mogelijk sociaal klimaat is en blijft één van de mooiste uitdagingen.  Daarnaast staan wij in voor de opleiding van mensen op technisch vlak zodat ze verder kunnen groeien in onze organisatie.

Geef een kort overzicht van jouw carrière tot nu toe bij Volvo.
Ik ben gestart als trainee in de kwaliteitsafdeling en na enkele maanden ben ik in de productieafdeling als werkleider aan de slag gegaan. Daar was ik verantwoordelijk voor verschillende zones, zo maakte ik snel kennis met het assemblageproces en leiding geven. Een zeer goede leerschool om daarna te starten als verantwoordelijke voor VPS (Volvo Production System) en managementsystemen (ISO).

Koen

Tijdens deze uitdagende job heb ik geleerd om ‘veranderingen’ door te voeren en zoveel mogelijk “lean principes” in te voeren. Omdat ik ook deel uitmaak van het globale beoordelingsteam voor VPS was ik in staat om wereldwijd verschillende Volvo fabrieken te bezoeken en te beoordelen. Na 4 jaar ben ik dan in mijn huidige functie, verantwoordelijke voor de medium trucks, terechtgekomen waardoor ik nu de kans heb om de productiesystemen toe te passen die ik de voorbije jaren heb helpen ontwikkelen.

Hoe ervaar je werken in een industriële omgeving?
Ik zou niets anders willen. Elke dag is anders en er valt altijd wel “iets uit de lucht”. Om ‘van niets’ tot één van de beste vrachtwagens ter wereld te komen is een prachtige uitdaging.

Waarom zou je werken bij Volvo aanbevelen?
Volvo is een goede werkgever die mensen de kans geeft om zichzelf verder te ontwikkelen. Daarnaast heerst er een unieke “Volvo sfeer” waarin respect voor het individu zeer belangrijk is. De waarden die binnen Volvo leven, sluiten naadloos aan bij mijn eigen waarden.

Wat zijn de troeven van Volvo?
Het is een internationale speler die het mogelijk maakt om te groeien en wereldwijd netwerken op te bouwen. De Volvo cultuur (The Volvo Way) is overal ter wereld terug te vinden, een cultuur die je maar kent en apprecieert door er zelf in te werken.