Hjälp att återgå till arbetet

Alain Roger har inte så ont i ryggen längre. I stället för att lyfta varje hyttkomponent för hand använder han ett verktyg som lyfter åt honom. - Det är perfekt. Nu orkar jag mycket mer, säger han.

Alain Roger är 55 år och arbetar vid hyttmonteringen hos Renault Trucks i Blainville. För tre år sedan förändrades hans arbetsmiljö dramatiskt.

Krävande arbete
Dessförinnan hade han och en kollega varit tvungna att lyfta upp varje hyttsida så att den kunde monteras på resten av hytten.

- Det var ett tungt och krävande arbete, som krävde minst två män för att haka loss hyttkomponenten och lyfta upp den, förklarar Alain Roger.

I slutet av arbetsdagen hade Alain ont i ryggen och axlarna, och samtidigt var han rädd för att skära sig på de vassa kanterna.

Räddningen - nya verktyg
I samband med ergonomiprojektet PARI analyserades Alains arbetsstation, och därefter fick han och kollegerna verktyg som skulle hjälpa dem med arbetet.

- Jag fäster verktyget här på hyttkomponenten. Sedan trycker jag på handtaget så att hela komponenten lyfts upp. Jag behöver aldrig sträcka på armarna, utan kan arbeta i en ställning som sparar både ryggen och axlarna, förklarar han.

Alain Rogers arbetsstation är ett exempel på de förbättringar som har genomförts inom ramen för PARI-projektet (Plan of Accompaniment for Internal Reassignment). Det inleddes 2001 för att förbättra anläggningens arbetsmiljö.

Servicearbetet avlöser det vanliga jobbet
Gérard Goupil hade problem med en arm och var borta från produktionen i mer än ett år.
I stället för att vara sjukskriven på heltid arbetade han med lätta serviceuppgifter på en annan avdelning. Den avdelningen ingår också i PARI-projektet.

bildtext: Hjälper människor att återgå till arbetet

I stället för att hyra in utomstående företag som utför servicearbetet och mindre reparationer görs arbetet internt i fabriken i Blainville.

- Det gör att vi kan hjälpa dem som behöver ta en paus från sina vanliga jobb på grund av fysiska eller psykiska problem. Tanken är att de får chansen att arbeta här ett tag, medan de rehabiliteras. De kan arbeta här alltifrån några månader till flera år, förklarar Christian Marie. Arbetsuppgifterna är inte lika krävande fysiskt, utan innebär enklare snickeri, målning, tvättning av gaffeltruckar och fordon eller städning av lokalerna.

Tillbaka i produktionen
För Gérards del gav arbetet här honom möjlighet att återgå till de vanliga arbetsuppgifterna.

- Annars hade jag bara suttit hemma och deppat ner mig fullständigt. Nu fick jag någonstans att gå och hade kolleger att prata med, säger han.

Nu är Gérard tillbaka i produktionen, men arbetsplatsen har anpassats till hans arm.

- Jag slipper alla tunga lyft och kan arbeta inom ett ganska begränsat område, så jag behöver inte sträcka armen så långt, säger han.