Hjälper till att återuppbygga Algeriet

I slutet av 1980-talet flydde sjuttonåriga Lamia Khodja tillsammans med sin familj från det tilltagande inbördeskriget i Algeriet. Nu är hon tillbaka i hemlandet och arbetar som ekonomiansvarig för Renault Trucks i Alger. - Jag vill hjälpa till att bygga upp mitt land igen, säger hon.

Lamia Khodja föddes och växte upp i Algeriet i en algerisk familj med internationell bakgrund.

- Mamma jobbade på Lufthansas kontor i Alger, och jag gick i Franska skolan, berättar hon.

Internationella intressen drog sig ur
Men när Lamia Khodja bara hade två år kvar i gymnasiet 1988, hade de antifranska känslorna vuxit sig så starka att Franska skolan måste stängas. Samtidigt drog sig många andra internationella intressen ur det allt oroligare Algeriet. Däribland fanns Lufthansa, som stängde sitt kontor i huvudstaden.

- Jag hade ändå tänkt att åka till Frankrike och studera vid universitetet där, men nu blev vi tvungna att packa ihop och fly till Nice, där jag gick ur gymnasiet. Sedan flyttade vi till Paris, där jag började läsa vid Sorbonne.

Alla levde farligt i Algeriet under den oroliga perioden.

- Särskilt personer som hade kopplingar till Franska skolan eller tillhörde intelligentian. Det var en grupp som uppfattades som mycket provocerande av de islamistiska terroristerna.

Lamia Khodja ville egentligen ta en internationell MBA-examen, men eftersom det var för dyrt studerade hon i stället ekonomi vid Sorbonne.

- Jag är egentligen ingen forskare, men jag är ingen humanist heller. Jag tycker om organisation, ordning och reda och tydliga strukturer, så ekonomi passar mig jättebra.

Träffade kärleken i Algeriet
Lamia Khodja hade redan arbetat som ekonom i Frankrike i några år när hon återvände till Algeriet första gången. Det var 1998, och hon reste tillbaka för att närvara vid en nära väns bröllop. Då träffade hon en man som hon hade lärt känna när båda två gick i Franska skolan - och det sade klick.

- Det visade sig att vi hade precis samma bakgrund. Han hade också bott i Paris i tio år och gått klart skolan där. Nu arbetade han som film- och kulturproducent.

Fyra år senare bestämde sig Lamia Khodja för att hon ville flytta tillbaka till Algeriet.

- Vi ville nästan samma saker. Båda älskar vi det här landet och ville försöka bo här igen.

bildtext: Hjälper till att återuppbygga Algeriet

En tillgång för landet
Lamia Khodja vet att hon kan vara en tillgång för Algeriet, som har en ung och outbildad befolkning.

- I Algeriet finns det bara en handfull människor med den utbildning och erfarenhet som jag har, förklarar hon. Jag började arbeta på finansministeriet och trodde att jag skulle få hjälpa till med att reformera bank- och finanssektorn. Men ingenting hände, så jag tackade ja till en befattning vid Renault Trucks, som redan hade försökt rekrytera mig ett bra tag.

I dag får Lamia Khodja många jobberbjudanden och kan välja och vraka mellan alla de internationella företag som håller på att etablera sig i Algeriet.

- Men varje gång bestämmer jag mig för att stanna på Renault Trucks, säger hon och skrattar. Jag vill avsluta det jag har påbörjat här. Vi börjar få ordning på våra finanser, och snart börjar vi arbeta efter SOX-reglerna. Det finns flera processer som måste genomföras först. Sedan får vi se.

Öppenhet och jämlikhet
- Och jag trivs här. Jag arbetar för ett franskt bolag som är noterat på New York-börsen via Volvokoncernen. Bolaget har en hög grad av öppenhet, och jag har bra anställningsförhållanden, en rimlig lön och en bra arbetsmiljö. Och av åtta personer i ledningsgruppen som rapporterar direkt till vd är fem kvinnor. Det skulle helt enkelt aldrig förekomma i ett algeriskt företag.