1964 - Volvo Trucks verovert de wereld

In 1964 zagen beroemde iconen het levenslicht, die later het decennium zouden bepalen. Het was ook het jaar dat Volvo Trucks de eerste fabriek buiten Zweden opende, meer bepaald in België, en een mondiale producent werd.

1964

WERELDWIJDE PRODUCENT
Volvo opende een nieuwe assemblagefabriek in Alsemberg, in de buurt van Brussel, de eerste buiten Zweden. In hetzelfde jaar werd ook een nieuwe fabriek geopend in Torslanda, bij Göteborg. Kort daarna werd een tweede fabriek geopend in België, bij Gent. Die vormt tot op de dag van vandaag het centrum van de Volvo Trucks-activiteiten in Europa.

IN DE BIOSCOOP
Populaire films van dat jaar waren A Fistful of Dollars, Mary Poppins, My Fair Lady en Dr. Strangelove of: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb. Nog meer nieuws in showbusiness: Richard Burton en Elizabeth Taylor trouwden voor de eerste keer, terwijl Sidney Poitier de eerste zwarte werd die een Academy Award won.

VERANDERING IN AFRIKA
De grenzen van postkoloniaal Afrika werden verder bijgesteld met de onafhankelijkheid van Zambia en Malawi,
waarmee een eind kwam aan 73 jaar Britse heerschappij. Tanganyika en Zanzibar werden samengevoegd tot de
staat Tanzania.

ESCALATIE VIETNAMOORLOG
Een confrontatie tussen Noord-Vietnamese troepen en Amerikaanse torpedobootjagers voor de kust van Vietnam leidde tot het Tonkinincident, waardoor de vijandigheden in de Vietnamoorlog escaleerden. Ondertussen kwamen in de VS de eerste anti-oorlogsprotesten op gang, met het in brand steken van oproepkaarten.

NOBELPRIJZEN
Martin Luther King Jr. nam als jongste winnaar de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst in het Noorse Oslo. Jean-Paul Sartre werd bekroond met de Nobelprijs voor de Literatuur, maar werd de eerste Nobelprijswinnaar die de prijs zou weigeren.

OLYMPISCHE SPELEN
Drieënnegentig landen namen deel aan de Olympische zomerspelen van 1964 in Tokio, de eerste spelen die in Azië werden gehouden, en de eerste die internationaal werden uitgezonden. De VS voerden de medaillelijst aan, op de voet gevolgd door de Sovjet-Unie. De Olympische winterspelen werden in het Oostenrijkse Innsbruck gehouden.

BRITSE MUZIEKINVASIE
De Rolling Stones en The Kinks, twee groepen waarvan de muziek bepalend was voor de jaren 60, brachten hun debuutalbums uit. Pete Townshend van The Who was de eerste die zijn gitaar kapotsloeg tijdens een uitvoering, terwijl The Beatles hun eerste tournee door de VS maakten, waaronder een beroemd optreden in de Ed Sullivan Show.

COMPUTERS KRIJGEN BASIC
John George Kemeny en Thomas Eugene Kurtz laten het eerste programma draaien dat geschreven is in BASIC (Beginners’ All-purpose Symbolic Instruction Code), een gemakkelijk te leren computerprogrammeertaal, die een van 's werelds meest toegepaste computerprogrammeertalen zou worden.

JAMES BOND
Goldfinger, de derde en wellicht meest populaire Bondfilm, kwam uit en bracht Sean Connery internationale roem. Ook spionagefilms kregen mondiale erkenning. In hetzelfde jaar echter overleed Ian Fleming, de Britse schrijver van spionagefictie en de bedenker van James Bond, aan een hartaanval.