50 years Made in Belgium
50 jaar geleden, in 1964, startte Volvo Trucks met zijn eerste Belgische productie in Alsemberg. Vandaag is de productie in Gent van Volvo Trucks uitgegroeid tot de grootste assemblagefabriek van de Volvo groep in de wereld. Meer dan 37.000 trucks worden jaarlijks in de CO2 neutrale fabriek geproduceerd.

 

SBMA - Alsemberg 

1964 - De pioniersperiode

In februari 1964 kon de assemblage van personenauto’s en vrachtwagens in Alsemberg starten. De toenmalige onafhankelijke invoerder SBMA beschikte namelijk over een geschikte ruimte, een oude textielfabriek, waar bepaalde eindassemblage-activiteiten gebeurden. In die pioniersperiode werden in Alsemberg zo’n 10 auto’s en 3 vrachtwagens per dag naast elkaar geassembleerd. Grote componenten werden volledig afgewerkt, geleverd via Antwerpen en als een bouwdoos in elkaar gepast. Van een mechanisch aangedreven lijn was nog geen sprake. De langsliggers werden op schragen gelegd en na iedere assemblage-operatie verder doorgeschoven.

Volvo Trucks Gent

1975 - Fonkelnieuwe fabriek in Gent

De keuze viel op Gent met zijn goed bereikbare zeehaven en omdat de stad destijds over veel arbeidskrachten beschikte, afkomstig uit de noodlijdende textielsector. Bovendien kende België al een sterke automobieltraditie en is het gelegen in het hart van Europa. De aanvankelijke capaciteit bedroeg 9.500 vrachtwagens. De Volvo  F6 was de eerst gebouwde truck in Gent.
Het resultaat nu is de grootste truck assemblagefabriek van Volvo in de wereld.

Jaren '90 in Gent

1990 - Alle Belgische productie in Gent

De productie in Alsemberg wordt volledig gesloten en alles wordt geconcentreerd in Gent. Dat jaar worden er 17.263 vrachtwagen geproduceerd. De belgische invoeractiviteiten van SBMA waren al sinds 1984 overgenomen door Volvo.

CO2 Neutral

2007 - Eerste CO2-neutrale fabriek ter wereld

Gent  is de eerste CO2 neutrale automotive fabriek met 3 windmolens, een houtpellet-& bio-olie installatie, een passief huis, zonnepanelen en lichtstraten.


Cabinetrim

2008 - Start cabinetrim

Alle cabines voor de zware vrachtwagens die in Gent gebouwd worden, worden in Gent volledig aangekleed.

Volvo Trucks Range

2012-2013 - Volledig nieuwe modellen trucks

In 2012 werd de nieuwe Volvo FH, een revolutionair nieuw model gelanceerd en in Gent gebouwd. In 2013 volgde de nieuwe Volvo FL, FE, FM en FMX. Jaarlijks worden er meer dan 37.000 trucks gebouwd. De Volvo Group verschaft werk aan bijna 3.500 personen in België.