Silke, teamcoach

Hoe ben je bij Volvo terecht gekomen?
Toen ik afstudeerde wist ik dat ik een job wou in de productiesector en na veel zoeken ben ik via een interimkantoor hier terecht gekomen. Bij dat interimkantoor werd van mij een profiel opgemaakt en aan de hand hiervan werd mij onder andere Volvo Europa Truck voorgesteld. Ik ben handelsingenieur en Volvo was het eerste bedrijf waar ik mijn diploma techniek kon combineren met een sociale job.

Waarom koos je juist voor Volvo? Wat trok je aan?
Mijn keuze ging naar Volvo omdat dit de vacature was die mij de meeste uitdaging bood. Volvo is één van de weinige bedrijven die jonge mensen zoveel kansen en mogelijkheden biedt. Toekomstgericht leek dit mij ook de meest interessante keuze, zo zijn er bijvoorbeeld veel doorgroeimogelijkheden. De goede reputatie van Volvo was natuurlijk ook een pluspunt maar het belangrijkste was dat ik mij tijdens mijn sollicitatie hier meteen thuis voelde.

Geef een korte omschrijving van jouw functie en verantwoordelijkheden.
Ik ben verantwoordelijk voor 4 teams in de productie. Enerzijds gaat dit over dagelijkse taken zoals: verlof goedkeuren, zorgen dat iedere post bezet is, functioneringsgesprekken, aanwezigheidsgesprekken, iedereen motiveren en ervoor zorgen dat ik steeds bereikbaar ben als er vragen zijn. Ik moet ook bewaken dat de kwaliteit van mijn zone in orde is en dit bijsturen waar nodig. Dit kan bv. betekenen dat ik samen met mijn teamleiders en operatoren naar oplossingen moet zoeken om fouten te vermijden.

Anderzijds sta ik, als lid van de 5S werkgroep, ook in voor de implementatie van 5S binnen mijn afdeling. Verder zorg ik er ook voor dat iedereen op de hoogte is van alles wat zich binnen Volvo afspeelt en dat alle medewerkers opgeleid zijn als er vernieuwingen plaatsvinden. Kortom, in mijn job combineer ik de dagelijkse leiding van productie en zorg ik ervoor dat ook toekomstige wijzigingen zo vlot mogelijk verlopen.

Hoe ervaar je als vrouwelijke leidinggevende werken in een industriële omgeving?
Het is natuurlijk een grote uitdaging omdat het een echte mannenwereld is. Ik heb wel het voordeel dat ik bij cab trim werk omdat hier al veel vrouwen werken en dat maakt het wel iets makkelijker. Ik moet wel zeggen dat ik nooit het gevoel heb dat ik minder gerespecteerd of anders bekeken wordt.
Silke

Wat doen vrouwelijke leidinggevenden anders dan hun mannelijke collega's?
Volgens mij zijn er niet echt grote verschillen. Ik ben binnen mijn afdeling wel de enige vrouwelijke teamcoach dus ik kan het moeilijk vergelijken! Vrouwen hebben misschien van nature uit iets meer empathie maar echt enorme verschillen zijn er volgens mij niet.

Waarom zou je werken bij Volvo aanbevelen bij andere vrouwelijke collega's leidinggevenden?
Ik zou het aanbevelen omdat dit een bedrijf is dat veel kansen en verantwoordelijkheden biedt zowel voor mannen als vrouwen. Het lijkt een harde wereld maar dat is niet zo. Als vrouw heb je hier veel mogelijkheden omdat je dezelfde kansen geboden krijgt als mannen. Binnen Volvo Europa Truck is er een heel losse en sociale sfeer en dit zorgt ervoor dat je ook als vrouw heel goed kan functioneren binnen een technische omgeving.

Wat zijn de troeven van Volvo?
Het is een internationaal bedrijf dat enorm mensgericht is. Volvo biedt veel doorgroeimogelijkheden en geeft aan iedereen de kans om zich verder te ontwikkelen.