5/02/2013

Nieuwe onderzoeksresultaten van Volvo Trucks laten zien: Vermoeidheid en onoplettendheid oorzaken van de meeste ongevallenNegen van de tien ongevallen waarbij trucks betrokken zijn, zijn het resultaat van menselijk handelen. Dit is de conclusie uit een Europees rapport over verkeersveiligheid en ongevallen geschreven door Volvo Trucks.

Het rapport werd opgesteld door het Volvo Trucks' Accident Research Team en is gebaseerd op eigen onderzoek naar ongevallen en data van verschillende nationale en Europese autoriteiten. Het beschrijft waarom ongevallen met trucks zich voordoen en wat gedaan kan worden om het risico op een ongeval te verkleinen en de gevolgen te beperken.

"90% van alle ongevallen met trucks zijn in meer of mindere mate het gevolg van menselijk handelen. Bijvoorbeeld wanneer een chauffeur afgeleid is of zijn snelheid onderschat", verklaart Carl Johan Almqvist, Traffic & Product Safety Director bij Volvo Trucks.

Het rapport laat ook zien dat alcohol in het verkeer niet de grootste oorzaak is van ongevallen waarin truckchauffeurs zijn betrokken. Slechts 0,5% van de truckchauffeurs die betrokken was bij een groot ongeval was onder invloed van alcohol. Dit in tegenstelling tot ongevallen met personenauto's waar dit percentage tussen 15 en 20% ligt.

Zware trucks zijn betrokken bij 17% van alle dodelijke ongevallen en 7% van de ongevallen die resulteren in persoonlijk letsel. De meerderheid van de ongevallen die leiden tot letsel bij de truckchauffeur zijn eenzijdige ongelukken waarbij de truck van de weg raakt. Meer dan de helft van alle zware ongevallen met trucks bestaat uit botsingen tussen personenauto's en trucks.

"Het verzamelen van feiten over ongevallen is van onmetelijke waarde voor ons werk om de veiligheid te verbeteren. Het helpt ons om de juiste zwaartepunten te leggen in productontwikkelingen. In onze laatste truckmodellen hebben we bijvoorbeeld vergaande veiligheidssystemen toegevoegd die het zicht verbeteren, de chauffeur waarschuwen bij naderend gevaar of de aandacht van de chauffeur vragen wanneer iets niet goed dreigt te gaan", vertelt Carl Johan Almqvist.

Bekijk op YouTube hoe Volvo Trucks' nieuwste actieve veiligheidssysteem Collision Warning met noodremfunctie een dreigend ongeval voorkomt: http://www.youtube.com/watch?v=ridS396W2BY

Dankzij veiligere voertuigen, verbeterde infrastructuur en een veiliger weggedrag is het aantal dodelijke ongevallen op Europese wegen sinds 1990 voortdurend gezakt. Meer levens zouden echter gespaard blijven als iedereen zijn veiligheidsgordel zou omdoen, iets wat nog niet de helft van alle vrachtwagenchauffeurs in Europa doet. Slechts 5% van alle vrachtwagenchauffeurs die omkwamen bij een ongeval droeg een veiligheidsgordel.

"Zolang mensen betrokken blijven bij ongevallen zullen we ons uiterste best doen de veiligheid te verbeteren. We maken onze trucks veiliger voor chauffeurs en medeweggebruikers, delen onze kennis en blijven het belang van het gebruik van de veiligheidsgordel onderstrepen."

5 februari 2013

Feiten over Volvo Trucks' Accident Research Team (ART)

Het ART onderzoekt en analyseert verkeersongevallen waarbij trucks betrokken zijn sinds 1969. Al meer dan 40 jaar vormt de ervaring van het ART de basis van Volvo Trucks' inzet om verkeersveiligheid te verbeteren, waardoor Volvo-trucks met recht de veiligste trucks op de markt kunnen worden genoemd. 

Directe link naar afbeeldingen: http://images.volvotrucks.com/latelogin.jspx?records=Volvo+Trucks:11693,volvo+trucks:14411,volvo+trucks:16117,volvo+trucks:16118,volvo+trucks:16249,volvo+trucks:19714

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Annie Vonck, tel. +32 2 4825385, e-mail annie.vonck@volvo.com

ART onderzoek image/pjpeg 335,5 KB
Crash test image/pjpeg 161 KB
Volvo veiligheidsgordel image/pjpeg 428,4 KB
Terug

Inschrijving op Volvo Trucks Nieuws

Wenst u via e-mail en/of SMS op de hoogte te worden gebracht van de publicatie van Volvo Truck nieuws? Vul onderstaande gegevens in. * Verplicht ** Vul uw e-mailadres en/of GSM nummer in (schrijf +32 gevolgd door uw GSM nr zonder 0)

  •  
  •  
  •  
  •  

Door dit vakje aan te vinken laat u Volvo Trucks toe uw persoonlijke gegevens te bewaren en te gebruiken voor doelen die verband houden met uw vraag.

Persberichten Volvo Trucks Belgium