28/03/2013

Volvo en Shell sluiten wereldwijde overeenkomst over vloeibaar aardgas (LNG)Volvo Trucks en Shell hebben besloten wereldwijd te gaan samenwerken om het gebruik van vloeibaar aardgas (LNG) als brandstof voor zware trucks te stimuleren. De overeenkomst is gebaseerd op het Methaan-Diesel-concept van Volvo, waarin LNG wordt gebruikt als brandstof voor dieselmotoren, en de expertise en investeringen van Shell om LNG beschikbaar te maken voor het wegtransport. De beide concerns zullen hun activiteiten afstemmen om het gebruik van LNG in de transportsector te bevorderen.

"Shell is één van de belangrijkste spelers in de markt voor LNG, terwijl Volvo Trucks, als één van de meest toonaangevende truckproducenten, al een energiezuinige Methaan-Diesel-truck voor de markt beschikbaar heeft. We zijn ervan overtuigd dat wij samen de introductie van het gebruik van LNG als brandstof in de transportsector kunnen verbeteren en versnellen. Zowel door middel van eigen activiteiten, als wel door het inspireren van anderen", vertelt Lennart Pilskog, Director Public Affairs van Volvo Trucks.


De samenwerkingsovereenkomst die nu is getekend, richt zich in de eerste fase op geselecteerde markten in Midden-Europa en de Verenigde Staten. De overeenkomst is niet-exclusief. Reeds bestaande en toekomstige samenwerkingsvormen en gesprekken met andere partners worden er niet door beïnvloed.

Gas voor zwaar transport
Aardgas wordt op dit moment in een gecomprimeerde vorm (CNG) als brandstof gebruikt voor bijvoorbeeld stadsbussen en distributietrucks. Wil het gebruikt kunnen worden in het transport over langere afstanden, dan moet het voertuig een grotere actieradius en dus grotere tankinhoud hebben. In de praktijk is dit echter alleen mogelijk door om te schakelen op LNG, omdat vloeibaar gas een kleiner volume heeft dan gecomprimeerd gas.  

De Volvo FM Methaan-Diesel is uitgerust met nieuwe dual fuel technologie en gebruikt LNG als voornaamste brandstof. De truck is al beschikbaar in Zweden, Nederland en Groot Brittannië. De Volvo FM Methaan-Diesel wordt nu ook geïntroduceerd in Spanje, Italië, Duitsland, België en Frankrijk.

"Wij zien een groot potentieel in de Volvo FM Methaan-Diesel. We zullen de truck dan ook in meerdere markten introduceren. Een en ander hangt echter wel samen met de ontwikkeling van de productiecapaciteit voor dit voertuig en het LNG-netwerk. Door LNG in een dieselmotor toe te passen is de motor enorm energie-efficiënt. Het is daarmee een goed alternatief voor zware trucks in de nabije toekomst", concludeert Lennart Pilskog.

Een meer wijdverbreid gebruik van LNG zal bovendien de distributie van vloeibaar biogas (LBG), geproduceerd uit hernieuwbare bronnen, stimuleren.

Achtergrond aardgas en biogas
Zowel aardgas als biogas bestaan in hoofdzaak uit methaan. Wanneer aardgas wordt verbrandt, komt er minder CO2 vrij dan bij diesel. Er komt bovendien geen zwavel of as in de atmosfeer, noch zware metalen. Een ander voordeel is dat de aardgasreserves groter zijn dan de reserves ruwe olie. Biogas is klimaat-neutraal en kan gewonnen worden uit afval en andere organische bronnen.

Vloeibaar aardgas (LNG) is aardgas dat is gekoeld tot het punt dat gas vloeibaar wordt. LNG wordt vooral toegepast voor het opwekken van warmte en elektriciteit en is daarom in grote hoeveelheden beschikbaar. Aardgas, tot slot, is in de regel goedkoper dan diesel.

 Over de Volvo FM Methaan-Diesel

 • actieradius op gas circa 1.000 km
 • motorvermogen 460 pk, koppel 2300 Nm
 • voertuigen met een GVW van 40-60 ton
 • de motor gebruikt diesel om de LNG te ontsteken. De verhoudingen zijn tot 75% gas en 25% diesel, afhankelijk van het soort transport en de rij-cyclus
 • het gas wordt in de tank op een temperatuur tussen -130 en -140 graden Celsius gehouden, waardoor het vloeibaar blijft
 • er kan LNG en LBG als brandstof gebruikt worden
 • de Volvo FM Methaan-Diesel kan ook alleen op diesel rijden, een belangrijk voordeel als er geen LNG beschikbaar is.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Annie Vonck, tel. +32 2 4825385, e-mail annie.vonck@volvo.com

Lennart Pilskog image/pjpeg 455,4 KB
Volvo FM MethaneDiesel image/pjpeg 319,1 KB
Volvo FM MethaneDiesel image/pjpeg 504,8 KB
Terug

Inschrijving op Volvo Trucks Nieuws

Wenst u via e-mail en/of SMS op de hoogte te worden gebracht van de publicatie van Volvo Truck nieuws? Vul onderstaande gegevens in. * Verplicht ** Vul uw e-mailadres en/of GSM nummer in (schrijf +32 gevolgd door uw GSM nr zonder 0)

 •  
 •  
 •  
 •  

Door dit vakje aan te vinken laat u Volvo Trucks toe uw persoonlijke gegevens te bewaren en te gebruiken voor doelen die verband houden met uw vraag.

Persberichten Volvo Trucks Belgium