Jakten på energibesparingar

Sedan 2003 har Volvokoncernen minskat sin energiförbrukning per tillverkad enhet med över 20 procent. Samtidigt kommer kraven på ytterligare effektiviseringar att öka i framtiden.

- Det beror på de krav som samhället ställer på branschen, men framför allt beror det på att energipriserna kommer att stiga även i fortsättningen, säger Gunnar Bengtsson som ansvarar för energifrågorna vid Volvokoncernen.

Att minska energiförbrukningen per tillverkad enhet är ett miljömål som Volvokoncernen prioriterar. Här följer några exempel på hur koncernen sparar energi:

Torr luft för att torka färg
Volvo Powertrain i Skövde sänkte energikostnaderna med ca 90 procent genom att använda torr luft i stället för varmluft när de torkade den vattenbaserade färg som används för att måla motorblock.

Bytte lampor
Volvo Bussar i Borås startade för flera år sedan ett belysningsprojekt med målsättningen att minska den mängd el som krävdes för belysningen. Bolaget bytte ut de gamla lamporna mot så kallade T5-lysrör i över 1 500 armaturer. T5-lysrören har längre livslängd och förbrukar mindre energi.

Vindturbiner och biomassa
Volvo Trucks i Gent i Belgien bytte ut kvicksilverlamporna vid monteringsbandet och i tillverkningslokalerna mot metallhalogenlampor. Förutom att spara energi har ljusmiljön blivit "varmare", och lamporna har längre livslängd. Man kunde dessutom minska antalet armaturer med mer än 400.

För att täcka elbehovet har man satt upp tre vindturbiner. Cirka 70 procent av anläggningen värms upp med biomassa.

bildtext: Energibesparingar

Återvinner spillvatten
Anläggningen i New River Valley i USA, där man tillverkar lastbilar åt Volvo Lastvagnar och Mack, har också egna vindturbiner. De installerades förra året, producerar 1 000 kWh i månaden och är en del av ett energisparprogram. Belysnings- och värmesystemen i anläggningen ska också gås igenom.

Anläggningen i New River Valley tilldelades nyligen en guldmedalj av Virginias guvernör för sitt arbete med att återvinna spillvatten. Ungefär 70 procent av anläggningens spillvatten går att återvinna.

Installera solenergi
Anläggningarna i Gent och New River Valley har fått solcellssystem installerade, och det finns planer på att installera liknande system hos Volvo Trucks North America i Greensboro, Volvo Powertrain i Hagerstown och Mack i Macungie.