Watelle, dans le respect de l’environnement naturel

Pieter en Dries Watelle vormen de tweede generatie van het gelijknamige familiebedrijf uit Oedelem dat een uitzonderlijke passie voor natuur, ecologie en tuinontwerp combineert. De Volvo FMX voertuigen vervullen hierbij een prominente rol.
Watelle: Met respect voor de natuurlijke omgeving

Van kindsbeen zijn we beide altijd sterk begaan geweest met ecologie en landschapsinrichting, zonder daarin extreem fanatiek te willen zijn. Een logisch gevolg van de habitat waarin we opgroeiden.” steekt Pieter Watelle van wal. Begin de jaren 2000 stapten de broers mee in de zaak van hun ouders en bouwden deze verder uit. “Momenteel hebben we een 10-tal mensen in dienst en mogen we stellen dat we beschikken over een modern en gevarieerd machine- en wagenpark voor tuin- en landschapsinrichting.” Nieuwe investeringen worden bij Watelle niet enkel geëvalueerd naar functionaliteit en inzetbaarheid, maar wordt er ook de nodige aandacht besteed aan de emissie uitstoot ervan. “Niet enkel bij het aanschaffen van vrachtwagens kiezen we voor de meest recente euronormen, maar ook bij onze kranen en tuinmachines wordt dit van nabij opgevolgd. Door te investeren in up-to-date materiaal verhoog je niet enkel de bedrijfszekerheid maar heb je bovendien de kostenstructuur beter onder controle.”

Het bedrijf Watelle zorgt niet enkel voor het ontwerp en uitwerking van eigen tuin en landsschapsprojecten, maar werkt ook in opdracht van andere tuinarchitecten. De leidraad hierbij is echter steevast het respect voor de integratie van de natuurlijke omgeving of het in ere herstellen ervan. “We behoren ook tot de pioniers in België voor de aanleg van natuurlijke zwemvijvers en zwembaden. Dat we hiervoor al tal van awards gewonnen hebben, is voor ons een mooie erkenning voor onze bedrijfsfilosofie en de inspanningen die we daarvoor leveren.” De gestage groei van de onderneming resulteerde er dan ook in dat de onderneming nood had aan een nieuwe, ruimere locatie. Sinds enkele maanden heeft Watelle haar intrek genomen op een nieuwe, volledig ecologisch ingerichte site.

“Op de oude vestiging is er wel nog altijd een deel van de activiteiten ondergebracht, maar het volledige logistieke gebeuren werd naar de nieuwe locatie overgebracht. De nieuwe site, bij onze boomkwekerij, was voor ons het uitgelezen moment om onze ‘eco-visie’ om te zetten in de praktijk. Van meet af aan stond het vast dat we zouden werken met houtenconstructies zowel wat de loods als de burelen betreft. Voor de verwarming maken we gebruik van warmtepompen die werken op basis van aardwarmte en van stroom voorzien worden door de nodige zonnepanelen op de loods. Ook wordt al het regenwater gerecupereerd en gebruikt voor het sanitair of om voertuigen te reinigen. Ledverlichting, lichtsensoren, … zorgen ervoor dat het verbruik minder dan 10 kilowatt bedraagt per dag voor alles: burelen, loods en serres.” Voor de realisatie van dit omvangrijke project koos Watelle ervoor om samen te werken met lokale toeleveranciers om zo de ecologische voetafdruk te beperken en de lokale economie te stimuleren wat dan weer de nodige werkgelegenheid met zich meebrengt.

Volvo Trucks voor het uitdagende werk

“Bij het uittekenen van de nieuwe site hebben we ook de volledige flow van al het rollend materieel in kaart gebracht om zo de doorlooptijd van alle materiaal te optimaliseren en het aantal bewegingen te beperken.” De eigen weegbrug moet ervoor zorgen dat alle voertuigen maximaal kunnen ingezet worden zonder onder- of overgewicht.” Voor voertuigen boven de 7,5 ton doet Watelle een beroep op Volvo Trucks. Naast een Volvo FL-16 ton, beschikt het bedrijf over een FMX 6x4 containerwagen en een FMX trekker gekoppeld aan een dieplader die moet instaan voor het verplaatsen van de verschillende tuinbouwmachines en kranen.

“De Volvo FMX 460 pk trekker die recentelijk werd toegevoegd aan het wagenpark zorgt ervoor dat we autonoom alle bewegingen van materiaal kunnen doen binnen het wettelijke gewichtskader. Met onze zwaarste kraan komen we net onder de 44-ton grens. Deze combinatie laat ons toe om al het materiaal veel efficiënter te kunnen inzetten zonder dat we afhankelijk zijn van derden.”

“Uit tal van zaken kunnen we duidelijk afleiden dat de Volvo FMX speciaal ontwikkeld werd voor het meer uitdagender werk. De FMX oogt niet enkel stoer, maar is ook stoer in kracht, vermogen, vrije rijhoogte, … zonder te moeten inboeten aan laadvermogen. Ook in de cabine kun je merken dat er bijzonder aandacht is besteed geweest aan het soort werk waarvoor deze voertuigen zijn ontwikkeld, ik denk hier maar bijvoorbeeld aan het onderhoud van de chauffeursstoel. De Volvo Dynamic Steering waarmee de FMX’s zijn uitgerust heeft het gevoel dat men rijdt met een luxewagen. Op moeilijk terrein of wanneer er moet gemaneuvreerd worden op krappe plaatsen is dit systeem subliem” klinkt het bij Pieter Watelle.

“De Euro 6 motor is een mooie aanvulling op onze bedrijfsfilosofie. De vlotte samenwerking met Derma Trucks heeft ontegensprekelijk ook een grote invloed gehad om met Volvo in zee te gaan. “Derma Trucks heeft een heel goede reputatie en vlotte service. De lange openingsuren van de garage, zelfs op zaterdag, en de 24/24 u beschikbaarheid zijn elementen die zeker ook een rol hebben gespeeld.” Bij Watelle wil men steeds een beroep kunnen doen op recent materiaal vandaar dat er nu reeds afspraken gemaakt zijn voor binnen vijf jaar. “Het plaatje zou voor ons compleet zijn mocht Volvo Trucks over een vijftal jaar, wanneer onze FMX aan vervanging toe is een ecologische off-road-truck op de markt hebben. Een droom die misschien minder veraf is dan dat we nu nog denken.”

WATELLE IN HET KORT

SPECIALITEIT: tuinaanleg en eco-zwembaden
HOOFDZETEL: SijseleDIRECTIE: Pieter en Dries Watelle
VLOOT:

  • 1 Volvo FMX 4x2 trekker (460 pk)
  • 1 Volvo FMX 6x4 containerwagen (540 pk)
  • 1 Volvo FL 4x2 kipper 16 ton (240 pk)
  • Kranen van 1 tot 24 ton
  • Bulldozers
  • Diverse tuin- en landbouwtractoren

12/6/2018

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Karen Schulpzand, tel. +32 2 4825354, e-mail
karen.schulpzand@volvo.com

Video´s met uitzendkwaliteit die een aanvulling vormen op dit persbericht, vindt u op http://www.thenewsmarket.com/volvotrucks

Fotomateriaal en films voor de pers zijn beschikbaar via de foto- en filmgalerij voor Volvo Trucks op http://images.volvotrucks.com


www.volvotrucks.be