Volvo Trucks stelt tweede elektrisch truckmodel in drie weken voor

Slechts drie weken na de onthulling van de eerste volledig elektrische truck van Volvo Trucks, de Volvo FL Electric, breidt het bedrijf zijn productreeks uit met nog een elektrische truck. De Volvo FE Electric is ontworpen voor zwaardere distributie in de stad en transport van vuilnis met een brutogewicht tot 27 ton. In Europa wordt dit model verkocht vanaf 2019.
volvo-trucks-fe-electric

“Met de lancering van de Volvo FE Electric hebben we een uitgebreide reeks elektrische trucks voor gebruik in de stad en zetten we nog een strategische stap vooruit in de ontwikkeling van ons totaalaanbod voor elektrische transportoplossingen. Dit opent de deur voor nieuwe vormen van samenwerking met steden die de luchtkwaliteit willen verbeteren, lawaai van het verkeer willen reduceren en de files willen reduceren tijdens de spitsuren. Handelsactiviteiten kunnen immers stil en zonder enige emissies 's ochtends vroeg of 's avonds laat uitgevoerd worden”, vertelt Claes Nilsson, President Volvo Trucks.

De eerste Volvo FE Electric, een vuilniswagen met een opbouw, ontwikkeld in samenwerking met Faun, Europees marktleider in opbouw voor vuilniswagens, wordt begin 2019 in gebruik genomen in Hamburg, de tweede grootste stad van Duitsland.

“Hamburg, die in 2011 werd benoemd als Europese Groene Hoofdstad van de EU, werkt al lang en met succes op verschillende vlakken om ecologische en duurzame stedelijke ontwikkeling te verbeteren. Dat geldt zeker voor de transportsector, waar elektrische bussen van Volvo al gebruikt worden in het openbaarvervoernetwerk. De ervaringen en de ambities van deze onderneming maken van Hamburg een erg interessante partner voor ons”, zegt Jonas Odermalm, Product Line Vice President voor de Volvo FL en Volvo FE bij Volvo Trucks.

Prof. Dr. Rüdiger Siechau, CEO van Stadtreinigung Hamburg, ziet veel potentiële voordelen voor het milieu in het gebruik van elektrische trucks in de stad.

“Vandaag stoot elk van onze 300 conventionele vuilniswagens jaarlijks zo'n 31.300 kg koolstofdioxide uit. Een elektrische vuilniswagen met een batterij die een volledige ploegendienst van acht tot tien uur meegaat, is een doorbraak op het vlak van technologie. Nog een voordeel is het feit dat Stadtreinigung Hamburg klimaatneutrale elektriciteit genereert, die gebruikt kan worden om de batterijen op te laden.”

De nieuwe Volvo FE Electric wordt aangeboden in verschillende varianten voor verschillende soorten transportopdrachten. Zo maakt de cabine met lage opstap van Volvo het bijvoorbeeld eenvoudiger om in en uit de cabine te stappen en krijgt de chauffeur een goed zicht op het verkeer in de omgeving. De werkomgeving verbetert ook als gevolg van de stille en trillingsvrije werking. De batterijcapaciteit kan geoptimaliseerd worden volgens de individuele behoeften en het opladen gebeurt via het elektriciteitsnet of via snellaadstations.

“Onze oplossingen voor elektrisch transport zijn ontworpen voor de specifieke behoeften van elke klant en elke stad. Naast de voertuigen bieden we alles van routeanalyse tot diensten en financiering via ons netwerk van dealers en werkplaatsen in Europa. We werken ook nauw samen met leveranciers van oplaadinfrastructuur”, vertelt Jonas Odermalm.

Feiten, elektrische trucks van Volvo Trucks

Volvo FE Electric

• Volledig elektrische truck voor distributie, vuilnisophaling en andere toepassingen in stedelijke omgevingen, bruto voertuiggewicht 27 ton.

• Aandrijflijn: twee elektromotoren, 370 kW max. vermogen (260 kW continu vermogen) met een transmissie van Volvo met twee versnellingen. Max. koppel elektromotoren 850 Nm. Max. koppel achteras 28 kNm.

• Energieopslag: lithium-ionbatterijen, 200-300 kWh.

• Bereik: max. 200 km.

• Opladen: twee verschillende oplaadsystemen beschikbaar. CCS2: maximaal oplaadvermogen 150 kW DC. Opladen met laag vermogen: maximaal oplaadvermogen 22 kW AC.

• Oplaadduur: lege tot volledige opgeladen batterijen (300 kWh): CCS2 150 kW ca. 1,5 uur, opladen met laag vermogen ca. 10 uur.

Volvo FL Electric

• Volledig elektrische truck voor distributie, vuilnisophaling en andere toepassingen in stedelijke omgevingen, bruto voertuiggewicht 16 ton.

• Aandrijflijn: elektromotor, 185 kW max. vermogen (130 kW continu vermogen) met een transmissie van Volvo met twee versnellingen. Max. koppel elektromotor 425 Nm. Max. koppel achteras 16 kNm.

• Energieopslag: lithium-ionbatterijen, in totaal 100-300 kWh.

• Bereik: max. 300 km.

• Opladen: twee verschillende oplaadsystemen beschikbaar. CCS2: maximaal oplaadvermogen 150 kW DC. Opladen met laag vermogen: maximaal oplaadvermogen 22 kW AC.

• Oplaadduur: lege tot volledige opgeladen batterijen: snel opladen 1-2 uur (opladen met gelijkstroom), 's nachts opladen max. 10 uur (opladen met wisselstroom) met maximale batterijcapaciteit van 300 kWh.

Lees meer over elektromobiliteit: http://www.volvotrucks.com/electromobility

8 mei 2018

Neem voor meer informatie contact op met:

Fredrik Klevenfeldt
Director Public Relations and Social Media
Volvo Trucks
Tel.: +46 31 322 1106; e-mail:fredrik.klevenfeldt@volvo.com

Ga voor video's van hoge kwaliteit voor uitzending, ter ondersteuning van dit persbericht en andere informatie naar http://www.thenewsmarket.com/volvotrucks

Foto's en filmpjes voor de pers zijn beschikbaar in de foto- en filmgalerij van Volvo Trucks op http://images.volvotrucks.com

Ga voor meer informatie naar volvogroup.com/press 

De Volvo Group is één van 's werelds toonaangevende fabrikanten van trucks, bussen, bouwmachines en industriële en scheepsmotoren. De Volvo Group biedt bovendien totaaloplossingen voor financiering en dienstverlening. De Volvo Group stelt bijna 100.000 werknemers te werk, heeft productievestigingen in 18 landen en verkoopt zijn producten in meer dan 190 markten. In 2017 bedroeg de verkoop van de Volvo Group 35 miljard euro. De Volvo Group is een naamloze vennootschap met hoofdkantoor in het Zweedse Göteborg. Aandelen van Volvo zijn genoteerd op Nasdaq Stockholm.