Trucks en auto's waarschuwen elkaar in het verkeer – baanbrekende samenwerking tussen Volvo Trucks en Volvo Cars

Volvo Trucks introduceert de cloudservice Connected Safety. Met deze service kunnen Volvo-trucks en Volvo-auto's elkaar automatisch waarschuwen als er zich gevaarlijke verkeerssituaties voordoen. Met deze unieke samenwerking stellen de twee onafhankelijke voertuigfabrikanten hun personenwagens en trucks in staat om real-time informatie te delen over risicovolle verkeerssituaties.
Connected Safety. Volvo-trucks en Volvo-auto's kunnen elkaar nu waarschuwen voor gevaarlijke verkeerssituaties, bijvoorbeeld bij obstakels op de weg. Wanneer de chauffeur de waarschuwingslichten van het voertuig inschakelt, wordt een signaal verzonden naar de Volvo Cars-cloudservice. Vanuit de cloud wordt de informatie doorgestuurd naar de overeenkomstige service bij Volvo Trucks. Vervolgens wordt een waarschuwing verzonden naar alle geconnecteerde auto's en trucks die de locatie naderen van het voertuig waarvan de waarschuwingslichten zijn geactiveerd.

De versie van Connected Safety voor personenauto's werd door Volvo Cars in 2016 geïntroduceerd. Doordat Volvo Trucks nu komt met een eigen versie van de service, kunnen trucks en auto's elkaar waarschuwen voor mogelijke gevaren. Dit is mogelijk omdat de twee bedrijven veiligheidsgerelateerde gegevens delen tussen hun respectieve clouds.

“De uitgebreide samenwerking tussen verschillende partijen is een van de belangrijkste factoren voor meer veiligheid op de weg. Als meer voertuigen real-time informatie delen over de verkeerssituatie, wordt het risico van ongevallen kleiner. Met Connected Safety zetten we de deur open naar de toekomst, met de hoop dat meer voertuigfabrikanten gaan meedoen”, zegt Carl Johan Almqvist, Traffic and Product Safety Director bij Volvo Trucks.

Connected Safety is ontwikkeld om meldingen te sturen naar voertuigen in de buurt wanneer een chauffeur de waarschuwingslichten activeert.

“Een voertuig dat bij slecht zicht stilstaat langs de weg, kan van achteren worden aangereden met alle ernstige gevolgen vandien. Als alle chauffeurs van auto's en trucks in de buurt op tijd een melding ontvangen, kunnen ze hun snelheid minderen, hun rijstijl aanpassen aan de verkeerssituatie en een aanrijding voorkomen”, legt Carl Johan Almqvist uit.

Op de lange termijn kan de cloudservice worden uitgebreid met aanvullende veiligheidsverhogende functies.

“Naarmate de technologie verder wordt verfijnd en meer voertuigen aan het systeem worden gekoppeld, zal de real-time informatie een belangrijke aanvulling worden voor de verschillende veiligheids- en chauffeursondersteuningssystemen die nu al in de trucks aanwezig zijn. Connected Safety vormt het begin van een nieuwe fase in ons voortdurend streven naar veilig rijden en het voorkomen van ongevallen”, aldus Emanuele Piga, Director Customer Solutions & New Services Development bij Volvo Trucks.

Volvo Trucks introduceert Connected Safety eerst op nieuwe trucks in Zweden en Noorwegen, waar zowel Volvo Trucks als Volvo Cars een belangrijk aandeel hebben in nieuwe voertuigen die per jaar worden geregistreerd.

Feiten, Volvo Trucks Connected Safety

  • Zo werkt Connected Safety: Als de waarschuwingslichten worden ingeschakeld, stuurt de truck een signaal via de met internet verbonden mobiele telefoon van de chauffeur naar de Volvo Trucks-cloudservice. Vanuit de cloud wordt de informatie doorgestuurd naar de overeenkomstige service bij Volvo Cars. Vervolgens wordt een waarschuwing verzonden naar alle verbonden auto's en trucks die de locatie naderen van het voertuig waarvan de waarschuwingslichten zijn geactiveerd.
  • Het systeem zal in de loop van 2018 beschikbaar zijn in Zweden en Noorwegen. Connected Safety wordt leverbaar voor de Volvo FH16, Volvo FH, Volvo FM en Volvo FMX die zijn uitgerust met Volvo Trucks’ geïntegreerde systeem voor services en infotainment, afhankelijk van de specificaties van de truck en de gekozen services.
  • Volvo Cars levert Connected Safety voor alle nieuwe modellen Volvo XC60, Volvo XC90, Volvo XC40, Volvo S90, Volvo V60 en Volvo V90.
  • Andere veiligheidssystemen van Volvo Trucks voor ongevalspreventie: Adaptive Cruise Control: een actieve cruisecontrol waarmee de chauffeur een vooraf ingesteld tijdsverschil kan aanhouden met het voertuig ervoor. Forward Collision Warning met noodremfunctie: ontworpen om de chauffeur te waarschuwen als het risico bestaat van een botsing met het voertuig voor de truck, en om indien nodig de remmen te activeren. Driver Alert Support: waarschuwt de chauffeur dat het tijd is voor een pauze als het systeem tekenen van onoplettendheid herkent.

Directe koppeling naar beelden met hoge resolutie

BIJSCHRIFTEN, PERSBERICHT CONNECTED SAFETY

 

Image 1
Connected Safety. Volvo-trucks en Volvo-auto's kunnen elkaar nu waarschuwen voor gevaarlijke verkeerssituaties, bijvoorbeeld bij obstakels op de weg. Wanneer de chauffeur de waarschuwingslichten van het voertuig inschakelt, wordt een signaal verzonden naar de Volvo Cars-cloudservice. Vanuit de cloud wordt de informatie doorgestuurd naar de overeenkomstige service bij Volvo Trucks. Vervolgens wordt een waarschuwing verzonden naar alle geconnecteerde auto's en trucks die de locatie naderen van het voertuig waarvan de waarschuwingslichten zijn geactiveerd.

Image 2
Het nieuwe cloudsysteem Connected Safety maakt het mogelijk voor Volvo-trucks en Volvo-auto's met een internetverbinding om elkaar real-time waarschuwingen te sturen over gevaarlijke verkeerssituaties, zoals obstakels op de weg. Dit vermindert de kans op ongevallen.

Image 3
Wanneer een Volvo-truck een signaal ontvangt over een gevaarlijke situatie op de weg, verschijnt een melding op het dashboard. De chauffeur kan dan vaart minderen, de snelheid van de truck aanpassen aan de actuele verkeerssituatie en een botsing voorkomen.

Image 4
Met Connected Safety kunnen Volvo-auto's en Volvo-trucks waarop het systeem is geactiveerd, elkaar waarschuwen voor risicovolle situaties op de weg. Dit is mogelijk omdat Volvo Trucks en Volvo Cars nu veiligheidsgerelateerde gegevens delen tussen hun cloudservices.

Image 5
Een voertuig dat stilstaat langs de weg, bijvoorbeeld vanwege een obstakel, kan van achteren worden aangereden. Dit risico neemt toe bij slecht zicht, of bijvoorbeeld bij een scherpe bocht in de weg. Aangezien Volvo Trucks en Volvo Cars nu veiligheidsgerelateerde gegevens delen tussen hun respectieve cloudservices, kunnen Volvo-auto's en Volvo-trucks waarop het systeem is geactiveerd, elkaar waarschuwen voor risicovolle situaties op de weg.

Woordvoerders:

Carl Johan Almqvist, Traffic and Product Safety Director

Emanuele Piga, Director Customer Solutions & New Services Development

7 mei 2018

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Karen Schulpzand, tel. +32 2 4825354, e-mail karen.schulpzand@volvo.com