Ecoloog Terry Chapin, bedenker van het concept Earth Stewardship, ontvangt de Volvo Environment Prize 2019

Een professor in ecologie die decennialang onderzoek en veldwerk heeft verricht in de uitdagende omstandigheden op de Noordpool, is de winnaar van de Volvo Environment Prize 2019.
volvo environmental prize winner

Gedurende de 30 jaar dat de prijs wordt uitgereikt, heeft de jury vaak prijswinnaars geselecteerd wiens onderzoek van vitaal belang is gebleken bij het vormgeven van het huidige gedachtengoed over duurzaamheid. Terry Chapin is geen uitzondering op deze regel. Als hoogleraar Ecologie aan de Universiteit van Alaska, Fairbanks, heeft hij lange periodes doorgebracht in de toendra van Siberië en Alaska, waar hij processen bestudeerde waarvan we nu weten dat deze dramatische gevolgen kunnen hebben voor het wereldwijde klimaat. Al 10 jaar lang koppelt hij zijn kennis van ecologie aan ethiek en creëert hij het concept van Earth Stewardship.

Tientallen jaren geleden begonnen slechts enkele wetenschappers, waaronder Terry Chapin, te begrijpen welke impact klimaatverandering had op de koolstofrijke toendra, permafrost en boreale bossen van het noordelijk halfrond. Terry Chapin:

- Klimaatverandering vindt twee keer zo snel plaats in Alaska en in de rest van het noordpoolgebied als in de hele wereld. En omdat Alaska zo gevoelig is voor temperatuur, zullen processen daar er het meest door worden getroffen.

Het gebeurt nu al. Er zijn altijd al bosbranden geweest in de wildernis van Alaska, maar het afgelopen decennium zijn ze dramatisch toegenomen. De bosbranden zijn groter en frequenter, vanwege warmere temperaturen en drogere weersomstandigheden. Dat is de reden waarom de stad Fairbanks, Alaska, gelegen in de ongerepte wildernis en ver weg van vervuilende industrieën, wekenlang nagenoeg de slechtste luchtkwaliteit ter wereld kan hebben wanneer nabijgelegen bosbranden hun enorme rookpluimen verspreiden.

Wetenschappers van de Universiteit van Alaska, Fairbanks, houden de veranderingen in de bevroren grond nauwlettend in de gaten. Bij het ontdooien komt onder anaerobe omstandigheden koolstof vrij waarbij methaan, een krachtig broeikasgas, wordt uitgestoten. Niemand weet zeker hoe snel het proces verloopt, maar de effecten kunnen dramatisch zijn. Permafrost in het noordpoolgebied alleen al bevat naar schatting bijna twee keer zoveel koolstof als de hele atmosfeer. Als slechts een deel van deze bevroren koolstof vrijkomt, zou dat enkele decennia menselijke uitstoot van onze voertuigen, industrieën, krachtcentrales, schepen en vliegtuigen overtreffen.

Tijdens zijn jarenlange onderzoek naar de effecten van klimaatverandering in het Arctische gebied heeft Terry Chapin nauw samengewerkt met inheemse gemeenschappen in Alaska, waardoor hij zich liet inspireren.

- Inheemse mensen hebben een prachtige traditie en geschiedenis van omgang met het land, omdat ze er absoluut van afhankelijk zijn om te overleven. Er is een ethiek van respect die tot op zekere hoogte verloren is gegaan in westerse samenlevingen.

Hij gelooft dat het belangrijk is om de ethiek van respect voor de natuur en het land opnieuw te leren. Terry Chapin heeft het concept ontwikkeld van wat hij Earth Stewardship noemt voor de relatie tussen mens en natuur. Het is een reeks principes op het gebied van ecologie en ethiek gericht op het behoud van biodiversiteit en het levensondersteunende systeem op aarde door verantwoordelijk te handelen, heel vaak op lokaal niveau. Hij is optimistisch dat bewegingen van burgers veranderingen in levensstijl kunnen tot stand brengen, waarbij de ecologische voetafdruk kleiner wordt en klimaatvriendelijke bedrijven en wetgeving ondersteuning krijgen.

- In de afgelopen 70 jaar hebben we niveaus van menselijke activiteit bereikt die de aarde veranderen. Dit is een van de redenen waarom ik denk dat Earth Stewardship zo belangrijk is. Het is een kans om het toekomstige pad van de mensheid te hervormen.

De motivatie van de jury van de Volvo Environment Prize Foundation:

“Gedurende zijn decennialange carrière in onderzoek van ecosystemen en wereldwijde verandering heeft professor Terry Chapin onvermoeibaar gewerkt met mensen en voor de planeet. Zijn werk zal een langdurige impact hebben op de manieren waarop we proberen een duurzame toekomst op te bouwen, met het concept Earth Stewardship ter ondersteuning van de diepgewortelde institutionele en structurele verandering die nodig is om de komende uitdagingen aan te gaan. “

 

Voor meer informatie over de Volvo Environment Prize en de winnaar van dit jaar kunt u contact opnemen met de voorzitter van de jury, emeritus professor Will Steffen, Fenner School of Environment and Society, Australian National University, e-mail: will.steffen@anu.edu.au

De Volvo Environment Prize viert zijn 30e jubileum en is een van 's werelds meest prestigieuze milieuprijzen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan personen die bijzondere wetenschappelijke ontdekkingen hebben gedaan op het vlak van milieu en duurzame ontwikkeling. De prijs, bestaande uit een diploma, een glazen beeldje en een bedrag van 1,5 miljoen Zweedse kronen (150.000 euro), wordt op 7 november 2019 uitgereikt tijdens een ceremonie in Stockholm.

Voor meer informatie over de laureaat van 2019 en de Volvo Environment Prize: www.environment-prize.com

Emeritus professor in ecologie Stuart “Terry” Chapin III, Universiteit van Alaska, Fairbanks, VS is de winnaar van de Volvo Environment Prize 2019. Foto: Tore Marklund

 

Over de Volvo Group

De Volvo Group bouwt mee aan welvaart door middel van transportoplossingen, met trucks, bussen, bouwmachines, stroomoplossingen voor scheepvaart en industriële toepassingen, financiering en diensten die de beschikbaarheid en productiviteit van onze klanten verbeteren. De Volvo Group, opgericht in 1927, zet zich in om het toekomstige landschap van duurzame transport- en infrastructuuroplossingen vorm te geven. De Volvo Group heeft zijn hoofdkantoor in Göteborg, Zweden, stelt 105.000 personen tewerk en heeft klanten in meer dan 190 markten. In 2018 bedroeg de nettoverkoop ongeveer SEK 391 miljard (EUR 38,1 miljard). Aandelen van Volvo zijn genoteerd op Nasdaq Stockholm.

Form background image

Abonnementendienst

Related News

Laatste nieuws

Latest Press Release