Vader van de groene chemie wint de Volvo Milieuprijs 2021

Paul Anastas, professor aan de Yale universiteit en pionier in de ontwikkeling van ongevaarlijke chemicaliën, wint de Volvo Milieuprijs 2021, een van de meest gerespecteerde wetenschappelijke milieuprijzen ter wereld. Het onderzoek van Paul Anastas "veroorzaakt een revolutie in de chemische industrie en levert een belangrijke bijdrage tot de oplossing van het duurzaamheidsprobleem", meent de prijsjury.
image-paul-anastas-winner-volvo-environment-prize-2021

Alles wat we aanraken, zien en voelen is chemisch. Dat geldt voor onze meubels, de kleding die we dragen, de medicijnen die we nemen of de elektronica die we gebruiken. De afgelopen twee eeuwen heeft de scheikunde technologische wonderen gecreëerd. De levenskwaliteit van de mens is daardoor verbeterd. Maar deze wonderen hebben ook aanleiding gegeven tot vervuiling, afval en toxiciteit.

Paul Anastas, algemeen bekend als de "vader van de groene chemie", wou dit probleem al in het begin van zijn carrière aanpakken als chemicus bij het Amerikaanse Bureau voor milieubescherming. Hij was mede-oprichter van het Green Chemistry Institute en was later ook adviseur in het Witte Huis en hoofdwetenschapper bij EPA. Professor Anastas is momenteel directeur van het Center for Green Chemistry and Green Engineering aan de Yale universiteit.

"Groene chemie is geen synoniem van opoffering", zegt Paul Anastas. "De nieuwe producten van de groene chemie zijn even goed en zelfs bijna altijd beter dan de bestaande technologieën omdat de vroegere manier om een chemische stof in een andere om te zetten nogal ruw en zelfs gevaarlijk was. We verhitten en behandelen deze stoffen hardhandig waardoor ze vaak toxischer worden. Dat verhoogt het risico dat ze reageren met ons lichaam en met de biosfeer."

Het onderzoek van Paul Anastas is daarom gebaseerd op de manier waarop de natuur het aanpakt. Samen met zijn studenten heeft hij methoden ontwikkeld voor generiek moleculair ontwerp die minder toxisch zijn en die minder afval opleveren. Paul Anastas heeft ook de twaalf principes van de groene chemie ontwikkeld, een systeem dat veel wordt gebruikt door de industrie en door de universiteiten. Hij heeft ook meegewerkt aan de ontwikkeling van groene chemienetwerken die in meer dan 30 landen actief zijn. Dit heeft al talrijke resultaten opgeleverd, onder meer de creatie van nieuwe biogebaseerde kunststoffen en een aanpassing van de productietechnieken om afval te verminderen. Dit kan aanzienlijke milieuvoordelen hebben, aangezien 90 procent van alle materialen die worden verwerkt in de productie, onmiddellijk bij het afval belanden.

Maar de ultieme uitdaging blijft CO2, de belangrijkste oorzaak van de klimaatverandering. Paul Anastas is optimistisch:

"Momenteel hebben we al een briljante groene chemie die CO2 omzet in bruikbare materialen voor gebouwen of bruggen. De grote hoeveelheden CO2 die terechtkomen in bouwmaterialen, zijn al een kleine stap in de goede richting. Het is een van de grote uitdagingen waarmee de groene chemie wordt geconfronteerd, en deze prijs eert alle onderzoekers van de groene engineering over de hele wereld."

De jury van de Volvo Milieuprijs Stichting verduidelijkt:

"Het onderzoek van Paul Anastas veroorzaakt een revolutie in de chemische industrie: van fundamentele reactiemethoden tot uiteenlopende toepassingen zoals de voedselverwerking en de productie van groene waterstof."

Martin Lundstedt, voorzitter van de Stichting Volvo Milieuprijs en Volvo Groep CEO, geeft de volgende commentaar op de prijs van 2021:

"De manier waarop we de enorme milieu-uitdagingen van de nabije toekomst aanpakken, moet door de wetenschap worden bepaald. Dat is de bestaansreden van de Volvo Milieuprijs. Maar deze prijs is niet alleen een beloning voor het werk van de wetenschappers. Het is ook een oproep aan iedereen om te luisteren en om in te grijpen."

De Volvo Milieuprijs wordt al 32 jaar om de 12 maanden uitgereikt aan mensen die uitmuntende wetenschappelijke ontdekkingen hebben gedaan op het gebied van duurzaamheid. Drie van de laureaten hebben later de Nobelprijs gekregen. De prijs wordt op 1 december officieel toegekend met een livestream en een seminar.
www.environment-prize.com

Bekijk de video met Paul Anastas hier.


28 oktober 2021

Journalisten die meer informatie willen, kunnen bellen naar:
Claes Eliasson, Volvo Group Media Relations, +46 76 553 72 29


U vindt ook meer informatie op volvogroup.com
Volg ons op Twitter voor regelmatige updates: @volvogroup

De Volvo Group bouwt mee aan welvaart door middel van transport- en infrastructuuroplossingen met vrachtwagens, bussen, bouwmachines, stroomoplossingen voor scheepvaart en industriële toepassingen, financiering en diensten die de beschikbaarheid en productiviteit van onze klanten verbeteren. De Volvo Group, opgericht in 1927, zet zich in om het toekomstige landschap van duurzame transport- en infrastructuuroplossingen vorm te geven. De Volvo Group heeft zijn hoofdkantoor in Göteborg, Zweden, stelt bijna 100.000 personen tewerk en heeft klanten in meer dan 190 markten. In 2020 bedroeg de nettoverkoop ongeveer 338 miljard SEK (33,6 miljard EUR). Aandelen van Volvo zijn genoteerd op Nasdaq Stockholm.

Form background image

Abonnementendienst

Gerelateerd nieuws

Laatste nieuws

Latest Press Release