AI wordt mobiel

Het is tegenwoordig moeilijk om een populairder modewoord te vinden dan kunstmatige intelligentie, AI. Deze technologie is de afgelopen jaren gewoon geëxplodeerd en de automobielindustrie stimuleert vooruitgang. Zelfrijdende voertuigen zijn geen sciencefiction meer en vereisen de meest geavanceerde AI die beschikbaar is.

AI wordt gedefinieerd als het vermogen van een computerprogramma of machine om te denken, te leren en beslissingen te nemen, met andere woorden om menselijke cognitie na te bootsen. De term werd al in het midden van de jaren vijftig bedacht, maar de ontwikkeling ervan heeft de afgelopen jaren een enorme impuls gekregen. Een belangrijke reden hiervoor is de snelle vooruitgang van autonome voertuigen.

Henrik Kaijser is Technology Specialist in AI & Machine Learning bij de Volvo Group. Hij werkt aan de ontwikkeling van AI voor autonome vrachtwagens bij CampX. Hij is ook zeer actief in de samenwerking met Nvidia, de partner van Volvo, die een geavanceerd platform voor AI in autonome voertuigen heeft ontwikkeld.

Het is buitengewoon interessant en uitdagend om autonome voertuigen te ontwikkelen. Ik ben ervan overtuigd dat autonome voertuigen de veiligheid op onze wegen zullen vergroten.

Volvo werkt eraan om in de nabije toekomst drie autonome oplossingen op de markt te brengen.  

Het paradepaardje heet Vera, een elektrisch voertuig zonder cabine met een zeer futuristische uitstraling. Vera is ontworpen voor regelmatige en repetitieve taken tegen lage snelheden over korte afstanden, waar grote hoeveelheden goederen met hoge precisie moeten worden afgeleverd, zoals in havens, fabrieksgebieden en logistieke centra.

Volvo ontwikkelt ook snelwegtoepassingen, waarbij vrachtwagens tussen twee hubs rijden. Deze vrachtwagens lijken meer op gewone voertuigen en ze zijn sneller dan Vera.

De derde oplossing wordt toegepast in een project in Noorwegen. Zes autonome Volvo FH-vrachtwagens zullen kalksteen vervoeren over een traject van vijf kilometer, deels door tunnels, tussen de mijn en de breker. De klant, Brønnøy Kalk AS, koopt de transportoplossing tussen de twee hubs en niet de vrachtwagens zelf - een businessmodel dat in de toekomst waarschijnlijk steeds vaker zal voorkomen.

AI wordt momenteel gebruikt voor waarneming, dat wil zeggen om het voertuig zijn omgeving te laten 'zien', bijvoorbeeld waar de andere voertuigen en voetgangers zich bevinden of waar er eventueel gaten of afval op de weg zijn. In de toekomst zal AI voor veel meer doeleinden worden gebruikt. “AI helpt ons door het verkeer te navigeren, te voorspellen wat andere weggebruikers gaan doen en nog veel meer”, zegt Henrik Kaijser.

Meer informatie

Maak kennis met anderen bij CampX

Innovatie omvat een brede waaier van vaardigheden. 

Contact opnemen

Bent u of is uw bedrijf geïnteresseerd in meer informatie over CampX van de Volvo Group?