In alles wat we aanraken, zien en voelen zit chemie, of het nu meubels zijn, de kleding die we dragen, medicijnen die we innemen of elektronica die we gebruiken. De afgelopen twee eeuwen heeft scheikunde geleid tot wonderen van techniek, waardoor de kwaliteit van leven van de mens is toegenomen. Maar deze prestaties hebben ook geleid tot onbedoelde gevolgen als vervuiling, afval en toxiciteit.
Paul Anastas, algemeen bekend als de "Vader van de groene chemie", ging als chemicus bij het US Environmental Protection Agency al vroeg in zijn loopbaan aan de slag om dit te veranderen. Hij was mede-oprichter van het Green Chemistry Institute en werd later adviseur in het Witte Huis en hoofdwetenschapper bij EPA. Professor Anastas is momenteel directeur van het Center for Green Chemistry and Green Engineering van Yale University.
"Bij groene chemie is er geen sprake van concessies doen", zegt Paul Anastas. "De nieuwe producten van groene chemie presteren niet alleen even goed, ze presteren bijna altijd beter dan de bestaande technologieën. Dat komt omdat onze traditionele conversiemethode van de ene chemische stof naar een andere nogal grof en smerig is. We verhitten, slaan en behandelen deze stoffen, waardoor ze vaak nog giftiger worden. Dat vergroot het risico dat ze reageren met ons lichaam en de biosfeer".
In plaats daarvan richtte het onderzoek van Paul Anastas zich op hoe de natuur het doet. Hij en zijn studenten ontwikkelden methoden voor generiek moleculair ontwerp voor vermindering van toxiciteit en afval. Bovendien ontwikkelde Paul Anastas The Twelve Principles of Green Chemistry, een kader dat veel wordt gebruikt door de sector en universiteiten. Hij is ook voorstander van het ontwikkelen van groene chemienetwerken die in meer dan 30 landen actief zijn. Dit heeft geleid tot tal van acties, zoals het creëren van nieuwe kunststoffen op biologische basis. Of het opnieuw opzetten van de productie om afval te verminderen, wat aanzienlijke milieuvoordelen kan opleveren: 90 procent van alle productiematerialen belandt direct bij het afval.
Maar de ultieme uitdaging is CO2, de belangrijkste veroorzaker van klimaatverandering. Paul Anastas is optimistisch gestemd:
"Wat er nu speelt, is een geweldige groene chemie die CO2 omzet in nuttige materialen, zoals gebouwen of bruggen. Grote hoeveelheden CO2 die in materialen terechtkomen, maken deel uit van de oplossing. Het is een van de grote uitdagingen waarmee groene chemie wordt geconfronteerd, en deze prijs huldigt iedereen die zich bezighoudt met groene technieken over de hele wereld."
Aldus de jury van de Volvo Environment Prize Foundation:
"Het onderzoek van Paul Anastas brengt een revolutie teweeg in de chemische sector, van essentiële reactiemethoden tot uiteenlopende toepassingen als het verwerken van voeding en het produceren van groene waterstof."
Martin Lundstedt, President of the Volvo Environment Prize Foundation en Volvo Group CEO, geeft commentaar op de prijs van 2021:
"Onze aanpak van de enorme uitdagingen op milieugebied moet worden geleid door de wetenschap. Dat is waarom de Volvo Environment Prize in het leven is geroepen. Maar de prijs bestaat er niet alleen uit om tegen de wetenschappers te zeggen: goed gedaan! De prijs is ook bedoeld om aan iedereen te vertellen dat we moeten luisteren en handelen."
De Volvo Environment Prize wordt al 32 jaar jaarlijks uitgereikt aan mensen die uitmuntende wetenschappelijke ontdekkingen hebben gedaan op het gebied van duurzaamheid. Drie van de laureaten ontvingen later de Nobelprijs. De prijs wordt op 1 december gevierd met een livestream-prijsuitreiking en seminar.
www.environment-prize.com
Bekijk hier de film met Paul Anastas .
28 oktober 2021
Journalisten die meer informatie willen, kunnen contact opnemen met:
Claes Eliasson, Volvo Group Media Relations, +46 76 553 72 29
Ga voor meer informatie naar volvogroup.com
Volg ons op Twitter voor regelmatige updates: @volvogroup
De Volvo Group wil de welvaart verhogen met oplossingen op het gebied van transport en infrastructuur, zoals trucks, bussen en bouwmachines, met vermogensoplossingen voor maritieme en industriële toepassingen, en met financiering en services die de beschikbaarheid en productiviteit voor onze klanten vergroten. De Volvo Group is opgericht in 1927 en streeft ernaar om de toekomst vorm te geven met duurzame oplossingen voor transport en infrastructuur. Het hoofdkantoor van de Volvo Group bevindt zich in het Zweedse Göteborg. Het bedrijf heeft bijna 100.000 mensen in dienst en bedient klanten in meer dan 190 markten. In 2020 bedroeg de nettoverkoop circa SEK 338 miljard (EUR 33,6 miljard). De aandelen Volvo zijn genoteerd bij Nasdaq Stockholm.