IntroductieBegin de jaren 70 ontstond er nood aan een definitieve en centrale vestigingsplaats voor de Volvo activiteiten. Vele grootsteden werden overwogen, maar de Belgische know-how en de centrale ligging maakten van Gent de ultieme ligging. In 1975 openden we onze eerste fabriek hier, een keuze die ervoor zorgde dat we vandaag de grootste truckassemblage fabriek van Europa hebben, met specialisatie in de zwaardere versies.
Ontmoet jouw teamHet trainingcenter is dé plaats bij uitstek. Hier leiden we onze medewerkers op tot echte professionals, met een gezonde dosis zelfvertrouwen om van start te gaan. Investeren in onze mensen, zorgen voor hun groei en evolutie, daar geloven wij in. Je komt in een team terecht waar we respectvol met elkaar omgaan. Ieder teamlid heeft zijn een eigen expertise vlak, maar we werken samen aan onze gezamelijke visie. Deze is onze medewerkers ondersteunen bij hun individuele groei.
Jouw ideale stage/thesisonderzoekWil jij bijdragen bij de groei en evolutie van onze huidige en toekomstige medewerkers? Ga samen met ons de uitdaging aan.
We willen onderzoeken hoe een didactische setup te maken rond de werking van onze Electrische Vrachtwagen. Dit willen we doen door de TEA van onze truck zichtbaar te maken.
TEA staat voor
Truck
Electronic
Architecture en is eigenlijk het communicatieplatform van een Volvo Truck. Iedere truck is voorzien van verschillende regeleenheden (ook wel gekend als ECU = Electronic Control Unit) of nodes in cabine en chassis.
Verschillende netwerken (datalijnen) verbinden deze regeleenheden om databerichten te delen.
De moderne Volvo truck bevat voornamelijk CAN- en LIN-netwerken. Maar ook LVDS en Ethernet zijn aanwezig.
Op deze setup zou ook ons ESS (Energy Storage System) zichtbaar moeten zijn en werken onder een veilige stroom.
Doel van dit onderzoek: hoe een didactische setup opbouwen ivm TEA Electrische Vrachtwagen
Dit is belangrijk voor:
- Sterke ondersteuning voor TEA-opleiding en aanverwanten.
- Sterke ondersteuning in onze opleidingen rond Electrische Vrachtwagens
- Een tussenstap tussen de (complexe) theorie en het eindproduct.
- De bedoeling is om een didaktische opstelling te creëren met alleen regeleenheden en een groot deel sensoren en eenvoudige verbruikers. Het staal van cabine en chassis ontbreekt.
- De bedoeling is om de basisprincipes van TEA toe te lichten aan de hand van enkele demonstraties. Defecten kunnen ook gemakkelijk gesimuleerd worden.
- Belangrijk is ook dat connectoren gemakkelijk bereikbaar zijn om hierop controles uit te
voeren, zelfs metingen met behulp van speciale adapters en nodige meetapparatuur.
Hoe te realiseren? - Voorkeur gaat uit naar een mobiele kar met waar het Energy Storage Systeem (ESS) en de hoofdmodules (TEA) van de Electrische Vrachtwagen zichtbaar zijn. De hardware (nodes en kabelbomen met datalijnen) van ESS en TEA zijn duidelijk in beeld gebracht met een aantal meetpunten (voor spannings- en oscilloscoopmetingen).
- Zoeken naar een chassisnummer met een eenvoudige configuratie en gemakkelijk te monteren opties met voornamelijk standaardmodules. Stuknummers van regeleenheden en kabelbomen kunnen gemakkelijk worden opgezocht via Impact op chassisnummer.
- Zoeken hoe een veilige stroom te creeëren binnen deze kar zodat de werking kan gesimuleerd worden.
- Bepaalde stukken uitprinten door middel van een 3D-printer (zelf uittekenen van onderdelen)
Zijn wij ‘the perfect match’?Dit project kan een eindproef of stage zijn voor een hogeschool student (in desbetreffende richting, electronica, netwerking, electromechanica) die ruime kennis heeft over netwerken.
Aanpak bestaat uit volgende fasen:
- Voorbereidend werk door de collega’s van het trainingcenter : materiaal verzamelen per mobiele kar : regeleenheden, kabelbomen en bijhorende sensoren en elektrische verbruikers. Denk ook aan OBD-connector.
- Alle materiaal uiteenleggen om een inschatting te kunnen maken om een mobiele en
professionele kar te ontwikkelen (ook tekenen) en uit te bouwen (met behulp van onze Kaizenshop)
- Monteren van alle materiaal op mobiele karren.
- Kar verder verbeteren om het materiaal mooi te monteren en toegankelijk te maken voor simulaties en metingen.
- Finaal is programmeren van alle regeleenheden.
- Testen van bepaalde PROSIT-operaties en simuleren van defecten, inclusief foutzoeken met metingen.
- Tekeningen aanpassen indien nodig.
Bijna overtuigd?Deze opdracht is mogelijk voor een stagiair of thesisstudent (ev.met twee). Toffe opdracht die je van A tot Z kan uitwerken, en waarbij je theorie en praktijk kan combineren. Doel van deze opdracht is om dit ook effectief in de praktijk te kunnen gebruiken als trainingsmateriaal. Wil je hieraan meewerken, en deel uitmaken van de trainingstoekomst van Volvo Group, dan is dit de opdracht voor jou!
Dit is jouw moment om te stralen!Solliciteer via de website of bezorg ons je motivatiebrief en cv via
jobs.be@volvo.com