Mijlpalen in R&D

De Volvo Group bouwt voort op 90 jaar bedrijfsgeschiedenis, gekenmerkt door waardegedreven innovatie. Ons engagement voor kwaliteit en veiligheid is geworteld in de visionaire benadering van onze grondleggers, Assar Gabrielsson en Gustaf Larson, en hun streefdoel om veilige voertuigen van hoge kwaliteit te produceren.

1927

Eraan beginnen

De eerste auto rolt dit jaar van de productielijn, de eerste truck een jaar later en de eerste bus werd gelanceerd in 1934.

Lees meer over onze geschiedenis

1959

3-puntsgordel

Volvo was pionier op het gebied van de 3-puntsgordel die wereldwijd tal van levens heeft gered.

1972

Zorg voor het milieu

In 1972 werd zorg voor het milieu toegevoegd als kernwaarde van het bedrijf. We erkenden dat onze producten een negatieve impact hadden op het milieu en we waren vastbesloten er iets aan te doen. Tegen 1976 hadden we de driewegkatalysator geïntroduceerd als een doeltreffend systeem om uitlaatgassen te verminderen. In de jaren 90 lanceerden we de Environmental Concept Car, Bus and Truck en de eerste oplossing voor wagenparkbeheer van de Group.

1981

Automatic Power Shift

Volvo BM vindt de Automatic Power Shift (APS) uit. APS bespaart brandstof en verbetert de prestaties door voortdurend de juiste versnelling te kiezen voor de taak en de huidige bedrijfsomstandigheden.

2001

Volvo I-Shift

Volvo Trucks lanceert een revolutionaire nieuwe geautomatiseerde transmissie, I-Shift, die een enorm succes was. Deze transmissie berekent verschillende parameters om de beste schakeloptie te bepalen.

2002

Renault Infomax

Het voertuigbeheersysteem Infomax van Renault Trucks ontvangt de Siemens Prize voor innovatie. Infomax is een tool om het brandstofverbruik te meten en te analyseren.

2004

Penta IPS

Een wereldprimeur van Volvo Penta. Het aandrijfsysteem IPS, Inboard Performance System, bracht een revolutie teweeg in de scheepvaartwereld. Volvo Penta IPS levert ongeveer 35% meer efficiëntie op bij kruissnelheden dan schroeflijnen.

2006

I-SAM hybride concept

Een commercieel haalbare optie voor zware voertuigen zoals trucks en bussen op routes met veel remmen en optrekken. Levert brandstofbesparingen tot 35% op.

2007

CO2-neutrale trucks en fabrieken

Wij zijn de eerste voertuigfabrikant die zeven CO2-neutrale demonstratietrucks produceert. De Group stelt ook 's werelds eerste CO2-neutrale voertuigfabriek voor, de fabriek van Volvo Trucks in Gent, België. Bovendien waren we in 2010 de eerste autofabrikant die werd goedgekeurd om deel te nemen aan het Climate Savers-programma van het WWF.

2012

I-See

I-See vermindert het brandstofverbruik voor langeafstandstransport. Net als een automatische piloot kan het zeer efficiënt schakelen, gas geven en remmen op hellingen.

2013

Dynamic Steering

Volvo Dynamic Steering is een elektronisch geregelde elektromotor die aan de stuuras is bevestigd en het werk van de truckchauffeur zowel veiliger als comfortabeler maakt. Dit is de technologie achter het grote succes van “The Epic Split” met vele miljoenen views op YouTube.

2014

Dubbele koppeling

De Volvo Group brengt de eerste transmissie op de markt met een systeem met dubbele koppeling voor zware voertuigen. Met de dubbele koppeling vindt schakelen plaats zonder enige onderbrekingen in het koppel.

2015

Elektrische bus

Samen met partners in verschillende sectoren ontwikkelen we bussen en infrastructuur, op weg naar een elektrisch busnetwerk in Göteborg.

Voordelen zijn onder meer een laag geluidsniveau, geen lokale uitstoot, 99% vermindering van de CO2-uitstoot en 80% energiebesparing.

2016

Automatisering

De ontwikkeling van autonome voertuigen komt in een spannende nieuwe fase. De volledig autonome trucks van Volvo worden diep onder de grond getest in de mijn van Kristineberg, als vuilniswagen in de stedelijke omgeving en bij de oogst van suikerriet in Brazilië. Volvo CE stelt zijn nieuwe concept HX1 voor, een autonome bouwmachine.

2018

Verbonden, autonoom en elektrisch

De Volvo Group volhardt in zijn verreikende streven om transportoplossingen van de volgende generatie te ontwikkelen. Het nieuwste voorbeeld is Vera, een systeem waarin autonome elektrische voertuigen worden gecoördineerd om goederentransport zo efficiënt en veilig mogelijk te maken.

2019

Eén miljoen geconnecteerde voertuigen voor klanten 

Op donderdag 3 oktober 2019 overhandigde Volvo Construction Equipment vier graafmachines met CareTrack, het telematicasysteem van Volvo, aan een Deense klant. Deze levering was een officiële mijlpaal van de Volvo Group met 1 miljoen aangesloten voertuigen van klanten, inclusief geleverde trucks, bussen en bouwmachines. Dit wordt beschouwd als een van het grootste aantal geconnecteerde bedrijfsvoertuigen en machines in de industrie. De grote hoeveelheid verzamelde gegevens wordt gebruikt om de productiviteit te verbeteren door de beschikbaarheid van voertuigen en machines te verhogen, emissies en lawaai te verminderen en de veiligheid in het verkeer en op de werf te verbeteren.

R&D en innovaties

Voor de Volvo Group betekent technologie ernaar streven om vooruit te gaan en voortdurend samenwerken om te verbeteren en het beter te doen.

Verhalen over de geschiedenis van de Volvo Group