Grootste volvo trucks fabriek staat in gent

Volvo Trucks Made in Belgium

 

Zweedse trots - Gemaakt in Gent in België

De Zweedse Volvo Group is een van ’s werelds toonaangevende fabrikanten van trucks, bussen, constructiematerialen, motoren voor boten en voor industriële toepassingen. De Volvo Brand, het visitekaartje van Zweden en vele andere landen wereldwijd en dit sinds 1927. Wie had kunnen dromen dat toen al de eerste truck van de band rolde.

Van Zweden naar België

In 1964 startten we met de productie van Trucks in Alsemberg, een stadje nabij Brussel. Daar hield het echter niet op. Begin de jaren ’70 kwam de nood aan een centrale vestigingsplaats. De zoektocht ging van start en heel wat grootsteden, waaronder Rotterdam en Hamburg, stonden op de verkiezerslijst. Toch besliste men om te kiezen voor Gent, een kleine stad met vele mogelijkheden. Het draaide natuurlijk niet enkel om centraliteit, maar ook om mogelijke constructieve samenwerkingsverbanden met lokale en nationale overheden. Alsook de competenties en know-how waar de medewerkers moesten over beschikken speelden een grote rol.

In 1975 werd onze erkenning verhuldigd dankzij de opening van een nieuwe truckfabriek in Oostakker. Aanvankelijk bedoeld voor de productie van middelzware series, maar nog geen jaar later kwam ook de toestemming om de zware trucks te bouwen. Vandaag produceren we gemiddeld 35.000 trucks per jaar, wat Volvo Europa Trucks bekroont tot grootste truckassemblagefabriek in Europa.

Innovatie zal altijd een onderdeel zijn van Volvo Group. Continue verbetering en constructieve veranderingen staan al sinds dag 1 op de agenda. Dat werd in het verleden reeds meerdere malen bewezen o.a. dankzij het uitbreiden van de fabrieken. Zo kwam er in 2007 een nieuwe fabriek bij ‘Cabtrim’, waar men verantwoordelijk was voor het trimmen/ aankleden van de cabines voor onze eigen truckproductie. Alsook het fitten van banden en velgen tot wielen werd 2 jaar nadien een inhouse activiteit. Dit onder de noemer van het befaamde ‘Volvo Fitting Center’, die niet enkel fungeert als fabrikant maar ook als leverancier voor truckfabrieken in Göteborg (Zweden), Kaluga (Rusland) en busfabrieken in Boras (Zweden) en Wroclaw (Polen). Deze fabrieken vertegenwoordigen onze visie van Lean Manufacturing.

Volvo Group Belgium – een belangrijke werkgever in België

De Volvo Group Belgium stelt op vandaag meer dan 3.500 mensen tewerk, verspreid over verschillende afdelingen:

• Europe & Brazil Manufacturing, grootste vrachtwagenfabriek in Gent
• Service Market Logistics in Gent, het wereldwijde hoofd distributiecentrum van producten en reserveonderdelen voor vrachtwagens, bussen, graafmachines, wielladers, scheeps- en industriële motoren.
• Volvo Group Production Logistics ondersteunt de Volvo Group operations bij internationaal en lokaal transport. Alsook biedt de afdeling ondersteuning in verpakking van inkomende-, uitgaande- en doorvoermaterialen
• Volvo Group Uptime Solutions in Gent, dat verschillende diensten aanbiedt aan klanten, o.a. 24u op 24u pechverhelping
• Technical & Connected Services Support in Gent, dat logistieke en technische support geeft voor werkplaatsen en dealers.
• Volvo Corporate Process & IT Belgium in Gent, dat het internationale computernetwerk coördineert voor de Volvo vestigingen in België maar ook haar diensten verkoopt aan geselecteerde externe partners.
• Volvo Trucks Belgium , de invoerder van Volvo vrachtwagens voor de Belux markt in Brussel.
• 13 Volvo Truck dealers zijn actief in België met 30 werkplaatsen en 1 Volvo Construction Equipment privé invoerder, in totaal goed voor +/- 500 medewerkers.
• Meer dan 50 Belgische toeleveranciers leveren producten of diensten aan de Gentse vrachtwagenvestiging, goed voor een tewerkstelling van enkele duizenden arbeidskrachten.

Innoveren is investeren

Jaarlijks investeert Volvo Group ettelijke miljoenen euro’s in haar Belgische vestigingen. Dat uitte zich in het verleden vaak onder de vorm van uitbreiding van activiteiten, nieuwe activiteiten, nieuwe gebouwen en renovaties van bestaande gebouwen. Waarom? We streven naar diensten en producten van wereldklasse-niveau, het verbeteren van processen, systemen en producten mag dan ook niet ontbreken. Zo hebben we onze plaats op de wereldmarkt van Lean Manufacturing reeds kunnen veroveren en blijven we ook een speler.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

We geloven dat elk bedrijf een grote sociale verantwoordelijkheid heeft. Het is dan ook niet voor niets dat ‘zorg voor het milieu’ sinds de jaren ’70 een kernwaarde van Volvo Group is. De toekomst van onze planeet ligt ons nauw aan het hart. We voelen ons verplicht om de milieu-effecten van onze producten en productie tot een minimum te verminderen. We willen niet louter een deel van het probleem zijn, maar we kiezen ervoor om ook onszelf een deel van de oplossing te maken. Hoe? Simpel, dankzij ons strict milieubeleid in Gent werden we reeds erkend als de eerste CO2-neutrale automotive fabriek ter wereld en van de Volvo Group wereldwijd.
Naast ons milieubeleid willen we ook inzetten op onze mensen. Onze mensen vormen het hart van onze organisatie. Zij bepalen mee welke richting het bedrijf uitgaat en hoe we kunnen verbeteren. We kiezen voor open dialogen, teamwork, leiderschap. We investeren in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling via het aanbieden van verschillende mogelijkheden om hun knowhow en competenties verder uit te breiden. Ook in nieuwe medewerkers willen wij investeren. Wij geloven dan ook nauw in een samenwerking met externe partners zoals universiteiten, hogescholen, verenigingen zoals Agoria, maar ook in stakeholders zoals VOKA en de overheid. Volvo Group is een plaats waar diversiteit nagestreefd wordt, een plaats waar iedereen een stem heeft.