Jouw toegangsticket naar een wereld vol mogelijkheden

Tips en veelgestelde vragen over solliciteren

Op deze pagina geven we je enkele algemene tips voor je sollicitatie bij Volvo. We geven antwoord op enkele veelgestelde vragen over ons sollicitatieproces en helpen je voor te bereiden op de kans van je leven.

Je sollicitatie geeft ons een duidelijk beeld van wie je bent. Misschien is het jouw toegangsticket voor een carrière bij de Volvo Group. In al onze vacatures vind je de criteria waaraan je moet voldoen. Solliciteer alleen als je denkt dat je voldoet aan de criteria in de vacature. Je kunt voor meerdere functies tegelijk solliciteren. Je profiel is voor alle vacatures in het systeem beschikbaar. Je kunt je sollicitatiebrief voor elke vacature aanpassen.

Een standaardsollicitatie bestaat uit een sollicitatiebrief en een cv. Indien er meer documentatie nodig is, wordt dit in de vacature vermeld. Je kunt solliciteren zonder een account aan te maken. Na verzending van je sollicitatie ontvang je een bevestiging via e-mail.

Er bestaat niet één succesformule voor een goede sollicitatiebrief en cv. Deze documenten tonen wie je bent en hoe je jezelf aanprijst. Onze recruiters geven je graag enkele eenvoudige sollicitatietips zodat jij perfect voorbereid bent voor een toekomstige carrière bij de Volvo Group.

Tips voor je sollicitatiebrief

Dit is jouw kans om ons - in maximaal één pagina - te vertellen waarom je voor deze functie solliciteert en waarom jij de perfecte kandidaat bent. Gebruik je eigen woorden, gebruik geen standaardtekst en herhaal de vacatureomschrijving niet. Geef concrete voorbeelden die laten zien wat jij te bieden hebt. Leg de nadruk op je sterke punten, maar wees wel eerlijk. Er is geen reden om te overdrijven: wees jezelf, dat is het beste wat je ons kunt laten zien!

Tips voor je cv

Geef duidelijke informatie en gebruik een overzichtelijke opmaak. Sla niets over, houd een chronologische volgorde aan en begin met je huidige of laatste functie. Net als in je brief, moet je cv ons vertellen wie je bent: laat je cv 'spreken'. Schrijf je cv in maximaal twee pagina's.

Interview – toon ons jouw passie

Als bedrijf putten we onze kracht uit verschillende persoonlijkheden, achtergronden en vaardigheden. Onze verschillende perspectieven geven ons energie en passie in overvloed. Hierdoor nemen we slimme beslissingen, stellen we innovatieve teams samen en realiseren we uiteindelijk het doel van ons bedrijf.

Beschouw elk interview als een gesprek met een huidige collega. Uiteraard zijn je vaardigheden belangrijk, maar we zijn ook geïnteresseerd in wie je bent: wat drijft jou, waar heb jij passie voor en hoe ben jij onze 'perfect match'?

Bereid je voor op het sollicitatiegesprek

Oefening baart kunst! Oefen totdat het verhaal dat je ons graag wilt vertellen, helemaal vanzelf gaat. Gebruik voorbeelden die je vaardigheden laten zien en tonen wie je bent. De sollicitatievragen die Volvo je stelt, kunnen over van alles gaan: wat geeft jou energie, wat zijn je successen en mislukkingen? Waar haal jij inspiratie en hoe inspireer jij anderen?

Bereid je voor op vragen over je technische ervaring en je persoonlijke karaktertrekken en competenties. Een perfecte match werkt in twee richtingen. Neem daarvoor de tijd tijdens het sollicitatiegesprek. Dit is jouw kans om jezelf en je vaardigheden te laten zien, maar ook om ons vragen te stellen die voor jou belangrijk zijn. Zoek informatie op en bereid de onderwerpen voor die je met ons wilt bespreken.

Wees jezelf tijdens het sollicitatiegesprek

Voorbereiding is de sleutel om je zelfverzekerd te voelen en het beste van jezelf te laten zien tijdens het sollicitatiegesprek. Je hebt een gesprek met de manager, de HR Business Partner of een recruiter. Het eerste interview kan face-to-face, via videogesprek of via de telefoon verlopen. Word je als een van de finale kandidaten geselecteerd, dan word je hoogstwaarschijnlijk uitgenodigd voor bijkomende gesprekken.

Evaluatietests van Volvo

Voor sommige functies word je gevraagd om een of meerdere online evaluatietests af te leggen. De tests beoordelen zowel je persoonlijkheid als je bekwaamheid. Neem de tijd om de vragen te beantwoorden en vraag gerust uitleg als iets niet duidelijk is.

Welkom bij Volvo

Zodra je je arbeidsovereenkomst hebt getekend, houdt je nieuwe manager je op de hoogte. Misschien word je uitgenodigd voor een kop koffie met je nieuwe collega's of voor een rondleiding op kantoor. We voorzien bovendien een uitgebreid kennismakingsprogramma via de Volvo Group University.

We kijken ernaar uit om met je samen te werken en om samen de toekomst vorm te geven.

Ja, we plaatsen alle openstaande vacatures voor externe sollicitanten op onze carrièresite.

Bekijk onze vacatures

Op dit moment aanvaarden we alleen sollicitaties voor onze openstaande vacatures.

Nee, je dient gewoon je sollicitatie in zonder account. Een account is handig als je voor meerdere vacatures solliciteert en je documenten op een gemakkelijke manier wilt afhandelen.

We raden je aan om maximaal twee pagina's voor je cv en één pagina voor je sollicitatiebrief te gebruiken.

Ja, je mag gerust solliciteren voor alle functies die volgens jou goed bij je passen. Je kunt echter maar één keer voor een bepaalde vacature solliciteren. 

Dit hangt af van de functie waarvoor je hebt gesolliciteerd. De doorlooptijd is afhankelijk van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld het aantal sollicitanten. We proberen altijd zo snel en efficiënt mogelijk te werken bij al onze aanwervingen. Zodra we informatie van het wervingsbureau hebben ontvangen, nemen we contact met je op.

Gefeliciteerd! Dit betekent waarschijnlijk dat wij in jou interesse hebben en graag meer over je willen weten. De tests helpen ons een beter inzicht te krijgen in wie je bent en of je voor de functie geschikt bent. Nadat je de tests hebt afgelegd, ontvang je feedback over het resultaat. Onze recruiters helpen je graag verder als je vragen hebt. 

Gefeliciteerd! Dit betekent waarschijnlijk dat wij in jou interesse hebben en graag meer over je willen weten. De tests helpen ons een beter inzicht te krijgen in wie je bent en of je voor de functie geschikt bent. Nadat je de tests hebt afgelegd, ontvang je feedback over het resultaat. Onze recruiters helpen je graag verder als je vragen hebt. 

Ja zeker. Ga naar onze opportuniteiten voor studenten.

Ja, we bieden wereldwijd tal van opportuniteiten aan. Ga hiervoor naar ons jobportaal.

Ja, tijdens je tewerkstelling krijg je opleiding op het werk zelf, maar kun je ook formele opleidingen volgen. Onze Volvo Group University biedt meer dan 2000 wereldwijde en lokale trainingen van hoge kwaliteit aan in de kerngebieden die je nu en in de toekomst moet ontwikkelen.

Na je sollicitatie ont vang je een bevestiging via e-mail. Daarin staat uitgelegd hoe je een account bij de Volvo Group aanmaakt. Via dit account heb je toegang tot je sollicitatiedocumenten.

Nee, we aanvaarden alleen sollicitaties via het jobportaal met behulp van een volgsysteem voor sollicitanten.

Ja, in bepaalde landen is dit mogelijk. Klik op het symbool van een belletje rechts bovenaan in het jobportaal voor verdere uitleg.

Meer informatie