Elektrische bus wint Volvo Technology Award

De positie van de Volvo Group als wereldleider op het vlak van elektrische bussen is grotendeels te danken aan de unieke en innovatieve elektrische aandrijving. De ingenieurs achter deze creatie krijgen nu erkenning met de 2016 Volvo Technology Award.
Volvo Technology Award

De samenwerking tussen ElectriCity en Route 55 in Göteborg is de uitgelezen kans om aan te tonen hoe steden kunnen omschakelen naar systemen met elektrische bussen. De elektrische bussen van Volvo die in de stad rijden, maken weinig geluid en zijn emissievrij, waardoor de bussen ook in gebouwen kunnen stoppen.

Het pluspunt van de elektrische aandrijving van de Volvo Group is dat deze lichter en voordeliger is en energie op een efficiëntere manier gebruikt dan andere systemen op de markt. Daar dragen tal van verschillende oplossingen toe bij.

“We hebben onze eigen versnellingsbak met twee versnellingen aangesloten op een snelle elektrische machine en energieopslagsysteem dat de nood aan batterijen op een efficiënte manier in balans brengt met het opladen bij de eindhaltes”, vertelt Fredrika Berndtsson, Chief Project Manager, Electric Powertrain, die samen met het team achter deze creatie de 2016 Volvo Technology Award in ontvangst mag nemen.

De elektrische bussen zijn bovendien uitgerust met een nieuw systeem voor veiligheidszones. Zo gaat de bus automatisch langzamer rijden in gevoeligere zones, zoals in de buurt van scholen.

De Volvo Group is baanbrekend op het vlak van elektromobiliteit. De eerste hybride elektrische bus werd gelanceerd in 2009 en sindsdien zijn er al meer dan 2500 stuks van verkocht in 21 landen. Er is veel belangstelling voor wat de Group doet en geïnteresseerden van over de hele wereld reizen nu af naar Göteborg om het elektrische bussysteem van Volvo, de technische oplossingen en het speciale depot waar de elektrische bussen hersteld en onderhouden worden, te inspecteren.

“Op dit moment zijn de commerciële omstandigheden voor zware voertuigen op elektriciteit het gunstigst voor stadsbussen”, vertelt Torbjörn Holmström, Chief Technology Officer bij de Volvo Group.

“Een pluspunt van de nu gelauwerde elektrische aandrijving is dat deze ook aangepast kan worden voor onze trucks, bouwmachines en klanten van Volvo Penta, van zodra de markt klaar is voor elektrische oplossingen in deze gebieden.”

De prijswinnaars zijn onder meer Fredrika Berndtsson, Andreas Gillström, Ove Hjortsberg, Erik Lauri, John Lord en Mattias Åsbogård van Volvo Group Trucks Technology en Mats Andersson, Roger Andersson, Edward Jobson, Patrik Pettersson en Martin Sanne van Volvo Buses.

Journalisten die meer informatie wensen, kunnen contact opnemen met Kina Wileke op het nummer +46 (0)31 323 7229 of +46 (0)765 537229.

Downloaden

PDF (Eng) van persbericht Format PDF Size 278 KB
PDF (Zwe) van persbericht Format PDF Size 92 KB