Een vitale verbindingslijn

In Libanon is toegang tot het openbare elektriciteitsnet niet vanzelfsprekend. Met de hulp van Volvo Penta zorgt de Khonaysser Group ervoor dat klanten altijd op stroomvoorziening kunnen rekenen.
Een vitale verbindingslijn

De elektriciteitsinfrastructuur in Libanon is onderontwikkeld en voldoet niet aan de behoeften van de land. De regering kan slechts een gemiddelde van 12 uur stroom per dag leveren en stroompannes zijn schering en inslag. Voor ziekenhuizen betekent een dergelijke korte panne het verschil tussen leven en dood.

“Zonder elektriciteit kunnen we niets. Zo simpel is het”, zegt Mouin Abouzahr, General Director, Labib Medical Center. “Je kan niets doen en moet je patiënten naar een andere kliniek overbrengen. Een 24 uursstroomvoorziening is cruciaal; het is het kloppende hart van het ziekenhuis.”

Het ziekenhuis met 164 bedden, gelegen in Sidon in het zuiden van Libanon, is een van de belangrijkste in de regio en in de loop der jaren moest het enkele uitzonderlijke uitdagingen het hoofd bieden om de gezondheidszorg te kunnen verzekeren. Tijdens crisismomenten kon het ziekenhuis rekenen op stroom van generator sets (gensets) van de Khonaysser Group, die worden aangedreven door motoren van Volvo Penta. Daarnaast biedt de Khonaysser Group een 24 uursonderhoud en -ondersteuning aan. “Momenteel hebben ze drie gesynchroniseerde 500 kVA gensets: twee voor primaire toepassingen en één stand-by voor noodgevallen of tijdelijke afsluitingen. Dit betekent dat ze altijd aangesloten zijn. Een knipperende gloeilamp zal niet voorkomen.”

Als je de moderne neon verlichte skyline van glazen wolkenkrabbers en elektronische reclameborden in Beiroet ziet, zou je zeker niet vermoeden dat het land zich midden in een energiecrisis bevindt. Het historische centrum van de stad is meesterlijk in zijn oude glorie hersteld, toen Beiroet bekend was als het Parijs van het Midden-Oosten. In de straten rijgen de ene na de andere flagshipstores van 's werelds grootste merken zich aan elkaar. Maar achter het schouwspel, verborgen op daken en in kelders, zijn er talloze gensets die alle benodigde elektriciteit voorzien.

In 1992 kocht Khonaysser voor het eerst Volvo Penta-motoren. Vijf jaar later werd de Khonaysser Group exclusieve importeur van Volvo Penta in Libanon en het familiebedrijf groeide jaar na jaar. De kleur van Volvo-motoren diende als inspiratie voor de opvallend groene kleur voor de gensets. Het product op zich is belangrijk, maar moet worden ondersteund door een goede aftermarket. “Zo'n 60 tot 70 % van onze klanten maken zich het meest zorgen over de dienst die we kunnen leveren”, zegt Elias Khonaysser. “Indien de genset van een klant in panne valt, zal hij immers Khonaysser met de vinger wijzen. Onze reputatie staat dus op het spel. Daarom is een snelle, efficiënte aftersalesdienst van primair belang. Het bedrijf kan terugvallen op een team van technici die 24 uur op 24 klaarstaan voor onze klanten voor zowel preventief onderhoud als ondersteuning in noodsituaties.

Gelukkig kan Volvo Penta ons 100 % ondersteuning bieden op het vlak van aftersales”, zegt Antoine Khonaysser. “We hebben wekelijks contact met het team voor reserveonderdelen van Volvo Penta. We bezorgen hen regelmatig rapporten zodat ze onze marktsituatie kennen en alles in het werk stellen opdat we ons marktaandeel niet verliezen. Deze relatie is al jarenlang een echt succesverhaal.”