Primeur voor eerste elektrische truck van Volvo Trucks

Volvo Trucks introduceert de eerste elektrische truck voor commercieel gebruik, de Volvo FL Electric, voor stedelijke distributie, vuilnisophaling en andere toepassingen. De verkoop en de serieproductie van het nieuwe model gaan volgend jaar van start in Europa. Met deze lancering neemt Volvo Trucks het voortouw wat oplossingen voor elektrisch goederentransport in de steden betreft.
Primeur voor eerste elektrische truck van Volvo Trucks

“Met grote trots stellen wij de eerste in een reeks volledig elektrische Volvo-trucks voor, die klaar zijn voor gebruik in het verkeer. Dankzij dit model kunnen steden die streven naar duurzame stedelijke ontwikkeling gebruikmaken van de voordelen van transport met elektrische trucks”, vertelt Claes Nilsson, President Volvo Trucks.

Dankzij de betere luchtkwaliteit en minder lawaai in de stad, kunnen huizen en infrastructuur vrijer ingepland worden dan momenteel mogelijk is. Een elektrische truck zonder uitlaatgassen kan gebruikt worden in binnenterminals en groene zones. Het lage geluidsniveau biedt mogelijkheden om meer werk 's nachts uit te voeren, zodat de wegen overdag minder belast worden.

Er is veel interesse in elektrische trucks. Potentiële klanten hebben vaak vragen over de mogelijkheden die de nieuwe technologie schept en welke invloed die kunnen hebben op hun activiteiten.

“Om de overgang veilig en vlot te laten verlopen, bieden wij totaaloplossingen op basis van de individuele behoeften van elke klant wat rijcycli, laadvermogen, beschikbaarheid, bereik en andere parameters betreft. Een dergelijke oplossing kan alles omvatten van analyse van de route en optimalisatie van de batterij tot onderhoud en financiering. Volvo Trucks werkt nauw samen met verschillende leveranciers van oplaadapparatuur. Zoals altijd is het de bedoeling om klanten optimale beschikbaarheid en productiviteit te bieden”, vertelt Jonas Odermalm, Head of Product Strategy Volvo FL and Volvo FE bij Volvo Trucks.

Het aanbod van Volvo Trucks wordt ondersteund door de opgebouwde expertise van de Volvo Group in elektrische transportoplossingen. Sinds 2010 heeft het zusterbedrijf Volvo Buses al meer dan 4000 elektrische bussen verkocht. De technologie die gebruikt wordt voor de aandrijving en energieopslag in de Volvo FL Electric is vanaf het begin uitgebreid getest en wordt ondersteund door het uitgebreide netwerk van Volvo Trucks voor de verkoop, het onderhoud en de levering van onderdelen.

“Uit ervaring weten we hoe belangrijk het is dat steden, energieleveranciers en voertuigfabrikanten samenwerken om grootschalige elektrificatie te realiseren. Met aantrekkelijke beloningen, afgesproken normen en een langetermijnstrategie voor stedelijke planning en uitbreiding van de oplaadinfrastructuur, kan het proces veel sneller verlopen”, legt Jonas Odermalm uit.

Volvo Trucks is ervan overtuigd dat een totaalbeeld van elektrificatie van de transportsector essentieel is om de huidige uitdagingen aan te pakken, zoals het opwekken van elektriciteit en batterijen.

“Om te garanderen dat grondstoffen voor de batterijen op een verantwoorde manier worden ontgonnen, werkt de Volvo Group bijvoorbeeld samen met het Drive Sustainably-netwerk, dat een speciale functie heeft die deze kwestie opvolgt. De Volvo Group is ook betrokken bij diverse projecten waarbij batterijen van elektrische voertuigen voor zwaar transport een tweede leven krijgen en hergebruikt worden voor energieopslag. Alle vragen over de verwerking van batterijen zijn nog niet beantwoord, maar we werken er actief aan, zowel in de Group als met andere partners, om de ontwikkeling te stimuleren en de nodige oplossingen te creëren”, vertelt Jonas Odermalm.

De eerste trucks in de Volvo FL Electric-serie worden sinds kort regelmatig gebruikt door klanten in Göteborg, de thuisbasis van Volvo Trucks.

Technische gegevens

  •  Volledig elektrische truck voor distributie, vuilnisophaling en andere toepassingen in stedelijke omgevingen, bruto voertuiggewicht 16 ton.
  •  Aandrijflijn: 185 kW elektromotor, max. vermogen/130 kW continu vermogen, transmissie met twee versnellingen, cardanas, achteras. Max. koppel elektromotor 425 Nm. Max. koppel achteras 16 kNm.
  •  Energieopslag: 2-6 lithium-ionbatterijen, in totaal 100-300 kWh.
  •  Bereik: max. 300 km.
  •  Opladen: opladen met wisselstroom via het stroomnet (22 kW) of snel opladen met gelijkstroom via CCS/Combo2 voor max. 150 kW.
  •  Oplaadduur: lege tot volledige opgeladen batterijen: snel opladen 1-2 uur (opladen met gelijkstroom), 's nachts opladen max. 10 uur (opladen met wisselstroom) met maximale batterijcapaciteit van 300 kWh.

De eerste twee Volvo FL Electric-trucks worden gebruikt door Renova, een bedrijf voor vuilnisophaling en recyclage, en het transportbedrijf TGM.

Ga voor video's van hoge kwaliteit voor uitzending, ter ondersteuning van dit persbericht en andere informatie naar http://www.thenewsmarket.com/volvotrucks

Foto's en filmpjes voor de pers zijn beschikbaar in de foto- en filmgalerij van Volvo Trucks op http://images.volvotrucks.com

Lees meer over hoe wij werken met elektromobiliteit

Neem voor meer informatie contact op met:

Fredrik Klevenfeldt
Director Public Relations and Social Media
Volvo Trucks
Tel: +46 31 322 1106; e-mail:fredrik.klevenfeldt@volvo.com

Ga voor meer verhalen over de Volvo Group naar www.volvogroup.com/press.  

De Volvo Group is één van 's werelds toonaangevende fabrikanten van trucks, bussen, bouwmachines en industriële en scheepsmotoren. De Volvo Group biedt bovendien totaaloplossingen voor financiering en dienstverlening. De Volvo Group stelt bijna 100.000 werknemers te werk, heeft productievestigingen in 18 landen en verkoopt zijn producten in meer dan 190 markten. In 2017 bedroeg de verkoop van de Volvo Group 35 miljard euro. De Volvo Group is een naamloze vennootschap met hoofdkantoor in het Zweedse Göteborg. Aandelen van Volvo zijn genoteerd op Nasdaq Stockholm. Ga voor meer informatie naar www.volvogroup.com.