Nieuwe samenwerking voor artificiële intelligentie

De Volvo Group en een ruim aantal Zweedse betrokkenen uit de industrie, de openbare sector en de academische wereld gaan samenwerken aan toegepaste artificiële intelligentie, AI.
Nieuwe samenwerking voor artificiële intelligentie

De ontwikkeling van automatisering zal levensechte voordelen opleveren op het vlak van productiviteit, veiligheid, energie en brandstofzuinigheid zowel voor klanten als de hele samenleving. De Volvo Group biedt al geautomatiseerde oplossingen ter ondersteuning van chauffeurs en machineoperatoren en heeft verschillende zelfrijdende conceptvoertuigen voorgesteld.

“Via de verdere ontwikkeling van artificiële intelligentie, of intelligente machines, kunnen we onze klanten meer geavanceerde oplossingen aanbieden”, zegt Petter Wirfält, die aan het hoofd staat van een groep ingenieurs in artificiële intelligentie bij de Volvo Group.

“Een aspect is machineleren, met beeldherkenning als voorbeeld. Computers kunnen gegevens registreren, verwerken en analyseren die voornamelijk van visuele bronnen komen, zoals camera's op een voertuig.

Het idee is een grote hoeveelheid beeldmateriaal van verschillende voorwerpen in te voeren in het systeem, zodat het systeem de voorwerpen kan leren en herkennen.”

AI is belangrijk op verschillende gebieden in de industrie en de maatschappij. Daarom heeft de Zweedse overheid een initiatief opgestart om een AI-samenwerking op te zetten voor toegepaste onderzoeks- en innovatieprojecten met een gezamenlijke gegevensfabriek voor grote bedrijven, de academische wereld en andere betrokkenen.

“De kracht van een dergelijk nationaal centrum is dat we toptalenten kunnen aantrekken, kunnen leren van alle gezamenlijke kennis en unieke gegevens kunnen ontwikkelen die nodig zijn voor onderzoek en ontwikkeling op het vlak van AI”, zegt Petter Wirfält.

De nieuwe samenwerking heeft een ruim toepassingsgebied en omvat niet alleen technische producten en systemen maar ook bedrijven en financiën, levenswetenschappen en geneeskunde, politieke wetenschappen, wetgeving en kunst.

“Ik ben ervan overtuigd dat we nog veel van elkaar kunnen leren,” vertelt Petter Wirfält.

De samenwerking en de gegevensfabriek is gevestigd in Lindholmen Science Park in het Zweedse Göteborg en de activiteiten zijn gepland om van start te gaan in het derde kwartaal van 2018.