Volvo Trucks introduceert een nieuwe generatie zware voertuigen met focus op zuinigheid en de chauffeur

Volvo Trucks introduceert vier volledig nieuwe voertuigen, met een sterke focus op de chauffeursomgeving, veiligheid en productiviteit. “We zijn bijzonder trots op deze grote toekomstgerichte investering. Ons doel is om de beste businesspartner van onze klanten te zijn door hen nog concurrerender te maken en hen te helpen de beste chauffeurs aan te trekken in een markt die steeds moeilijker wordt”, zegt Roger Alm, President van Volvo Trucks. De nieuwe Volvo FH, FH16, FM en FMX vertegenwoordigen ongeveer tweederde van de leveringen van Volvo Trucks.
Volvo Trucks introduceert een nieuwe generatie zware voertuigen met focus op zuinigheid en de chauffeur

De groeiende vraag naar transport zet de beschikbaarheid van bekwame chauffeurs wereldwijd onder druk. In Europa tonen schattingen bijvoorbeeld aan dat ongeveer 20 procent van alle vacatures voor chauffeurs niet kunnen worden ingevuld. Volvo Trucks wil klanten helpen bij het werven en behouden van de beste chauffeurs. Daarom ligt de focus op de ontwikkeling van nieuwe voertuigen die veiliger, efficiënter en aantrekkelijker zijn voor gekwalificeerde chauffeurs.

“Chauffeurs die veilig en efficiënt met hun voertuig omgaan, zijn van onschatbare waarde voor elk transportbedrijf. Verantwoord chauffeursgedrag kan helpen bij de verlaging van de CO2-uitstoot en de brandstofkosten, en vermindert het risico op ongevallen, letsel en ongeplande stilstand. Onze nieuwe voertuigen helpen chauffeurs om nog veiliger en productiever te werken en geven onze klanten sterkere argumenten in de concurrentiestrijd om de beste chauffeurs”, vervolgt Roger Alm.  

De nieuwe modellen van Volvo Trucks zijn verkrijgbaar met verschillende cabinemodellen en kunnen worden geoptimaliseerd voor een breed scala aan toepassingen. In voertuigen voor langeafstandtransport is de cabine vaak het tweede huis van de chauffeur. Bij regionale transporten dient het voertuig vaak als mobiel kantoor, terwijl voertuigen  in de bouw robuuste, praktische werktuigen zijn. Daarom vormden zicht, comfort, ergonomie, geluidsniveau, wendbaarheid en veiligheid belangrijke aandachtspunten bij het ontwikkelen van alle nieuwe modellen. De buitenkant is vernieuwd  om de eigenschappen van de nieuwe modellen te weerspiegelen en een aantrekkelijk ontwerp te creëren.

De volledig nieuwe cabine biedt veel meer ruimte en verbeterd zicht - Volvo FM en Volvo FMX
De nieuwe Volvo FM en Volvo FMX hebben een gloednieuwe cabine, en veel van dezelfde instrumentendisplayfuncties als hun grotere Volvo tegenhangers. Hun binnenvolume is met zo’n kubieke meter verhoogd, voor beter comfort en meer werkruimte. Het zicht is nu nog beter dankzij grotere ramen, een sterk verlaagde deurlijn en nieuwe spiegels.

Met het nieuwe verstelbare stuur met kantelbare stuurkolom kan de chauffeurspositie in hogere mate individueel worden aangepast. Het onderste bed in de slaapcabine is hoger dan voorheen, biedt meer comfort en beschikt over extra opbergruimte eronder. De dagcabine heeft een nieuw 40-liter opbergvak met binnenverlichting aan de achterwand. Het cabinecomfort wordt verder verbeterd door extra isolatie die helpt bij het buitensluiten van koude, hitte en geluidsoverlast, terwijl een sensorgestuurde klimaatunit met koolstoffilter onder alle omstandigheden een goede luchtkwaliteit bevordert.

Alle modellen uitgerust met een volledig nieuwe chauffeursinterface
Het chauffeursgedeelte heeft nu een uitgebreide nieuwe interface voor informatie en communicatie. Chauffeurs kunnen gemakkelijker overzichten maken en verschillende functies beheren, wat minder stress en afleiding veroorzaakt. Het instrumentenpaneel is volledig digitaal, met een 12-inch scherm waarmee de chauffeur op elk gewenst moment eenvoudig de benodigde informatie kan kiezen. Binnen handbereik van de chauffeur is er een extra 9-inch secundair dashboardscherm voor infotainment, navigatie, transportinformatie en camerabewaking. De functies kunnen worden bediend via knoppen op het stuur, met spraakbesturing of via het aanraakscherm en het bedieningspaneel van het scherm.

Verbeterde veiligheidssystemen om ongevallen te voorkomen
De veiligheid is verder verbeterd met functies zoals adaptief grootlicht in de Volvo FH en Volvo FH16,. Dit verlichtingssysteem verbetert de veiligheid voor alle weggebruikers doordat automatisch geselecteerde segmenten van het LED-grootlicht worden uitgeschakeld wanneer het voertuig  tegenliggers of een ander voertuig van achteren nadert.

Het rijden wordt ook gemakkelijker door een verbeterde Adaptive Cruise Control (ACC) voor snelheden tot 0 km/u en een Cruise Control bergaf die automatisch de wielremmen activeert wanneer extra remkracht nodig is om een constante snelheid omlaag te behouden. Het elektronisch remsysteem (EBS) is een vereiste voor veiligheidsvoorzieningen zoals Waarschuwing bij aanrijding met noodremfunctie en Electronic Stability Control (ESP), en is op het nieuwe voertuig standaard geïnstalleerd. Volvo Dynamic Steering, met de veiligheidssystemen Lane Keeping Assist en Stability Assist, is ook beschikbaar als optie. Een verkeersbordherkenningssysteem detecteert verkeersborden, zoals inhaalbeperkingen, wegtype en snelheidsbeperkingen, en geeft deze weer op het instrumentenpaneel.

Het al zeer goede zicht kan verder worden verbeterd door een dodehoekcamera aan passagierszijde toe te voegen die een aanvullend beeld van de zijkant van het voertuig  biedt op het secundair dashboardscherm.

Zuinige motoren en alternatieve aandrijflijnen
Zowel het milieu als de economie zijn belangrijke factoren voor transportbedrijven. Omdat er niet één enkele energiebron is die alle problemen van klimaatverandering aanpakt, en omdat verschillende transportsegmenten en opdrachten een verscheidenheid aan oplossingen vereisen, zullen er in de nabije toekomst verschillende typen aandrijflijnen parallel blijven bestaan.

In veel landen, waaronder België, zijn de Volvo FH en Volvo FM verkrijgbaar met een LNG-motor. De brandstofefficiëntie en de prestaties van deze motor zijn vergelijkbaar met die van gelijkwaardige Volvo trucks op diesel, maar hebben een veel lagere klimaatimpact. De motor werkt op biogas, waardoor de CO2-uitstoot tot 100% wordt verlaagd, of op aardgas waarbij de CO2-uitstoot met 20% afneemt in vergelijking met vergelijkbare Volvo trucks op diesel. Hierbij gaat het om de uitstoot tijdens het gebruik van het voertuig, ook wel tank-to-wheel genoemd.

De nieuwe Volvo FH kan ook worden voorzien met een nieuwe efficiënte Euro 6-dieselmotor, die is opgenomen in het I-Save-pakket, voor een aanzienlijke daling van brandstofverbruik en CO2. De nieuwe Volvo FH met I-Save en de nieuwe D13TC-motor kan op langeafstandtransporten brandstofbesparingen tot wel 7%* opleveren.


*De claim voor brandstofefficiëntie wordt berekend door de kosten van diesel en AdBlue voor D13TC Euro 6 Step D met het LH Fuel-pakket (I-Save) te vergelijken met D13 eSCR Euro 6 Step D zonder het LH Fuel-pakket. Het werkelijke brandstofverbruik kan variëren, afhankelijk van vele factoren, zoals de ervaring van de chauffeur, het gebruik van cruisecontrol, de voertuigspecificatie, voertuigbelasting, werkelijke topografie, voertuigonderhoud en weersomstandigheden.

YouTube LINK naar film
VGML LINK naar film
VGML LINK hoge resolutie foto’s

U kunt er op vertrouwen dat uw persoonlijke gegevens veilig zijn bij ons. Ons privacy statement vindt u hier. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen? Neem dan contact met ons op en we zullen uw gegevens verwijderen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Karen Schulpzand, tel. +32 2 4825354, e-mail
karen.schulpzand@volvo.com


Volvo Trucks levert een totaalpakket van transportoplossingen voor professionele en veeleisende klanten, met een volledig assortiment van zware tot middelzware trucks. Klanten worden ondersteund via een sterk internationaal netwerk met meer dan 2100 servicepunten in meer dan 130 landen. Volvo trucks worden in 14 landen geassembleerd. In 2019 leverde Volvo wereldwijd meer dan 131.000 trucks af. Volvo Trucks maakt deel uit van de Volvo Group, een van 's werelds toonaangevende fabrikanten van trucks, bussen, bouwmachines en aandrijfsystemen voor scheepvaart en industriële toepassingen. De Volvo Group biedt bovendien complete oplossingen op het gebied van financieringen en service. Volvo Trucks kernwaarden zijn kwaliteit, veiligheid en zorg voor het milieu.
In België is Volvo Trucks marktleider in het segment zware trucks. Er zijn 30 verkoops- en servicepunten in België en Luxemburg. Volvo Trucks in Gent is ’s wereld eerste CO2 neutrale automotive fabriek en is de grootste assemblagefabriek van Volvo Trucks, gespecialiseerd in zware vrachtwagens en cabines.

Related News

Laatste nieuws

Latest Press Release