Volvo Group, Daimler Truck en de TRATON GROUP ondertekenen een joint venture overeenkomst voor een krachtig Europees laadnetwerk

Göteborg, Zweden/München, Duitsland/Stuttgart, Duitsland – Volvo Group, Daimler Truck en de TRATON GROUP, de drie toonaangevende fabrikanten van bedrijfsvoertuigen, hebben nu een bindende overeenkomst ondertekend om een joint venture op te richten voor de installatie en de exploitatie van een krachtig openbaar laadnetwerk voor elektrische zware vrachtwagens en touringcars met batterij voor lange afstanden over heel Europa. Zoals eerder meegedeeld, zetten de partijen zich in om de noodzakelijke opbouw van laadinfrastructuur te starten en te versnellen voor het toenemende aantal klanten van elektrische voertuigen in Europa en om bij te dragen tot een klimaatneutraal vervoer in Europa tegen 2050. De oprichting van de JV moet nog worden goedgekeurd door de regelgevende instanties.
image-1860x1050-jv-volvo-group-traton-group--daimler-truck

De geplande JV, waarvan de drie partijen in gelijke mate eigenaar zijn, moet haar activiteiten starten in 2022 na alle vereiste goedkeuringen door de regelgevende instanties. De partijen verbinden er zich toe om € 500 miljoen te investeren. Dit wordt beschouwd als veruit de grootste investering in laadinfrastructuur in de Europese zware vrachtwagenindustrie. Volgens de planning moet de JV binnen vijf jaar na de oprichting minstens 1.700 hoogwaardige laadpunten voor groene stroom installeren en exploiteren op en nabij snelwegen en op logistieke en bestemmingspunten. Het is de bedoeling om het aantal laadpunten in de loop van de tijd aanzienlijk uit te breiden door op zoek te gaan naar extra partners en overheidsfinanciering. De toekomstige JV zal optreden met een eigen bedrijfsidentiteit en zal gevestigd zijn in Amsterdam, Nederland. De toekomstige JV zal kunnen voortbouwen op de uitgebreide ervaring en kennis van haar oprichters op het vlak van zwaar vrachtvervoer.

De toekomstige JV zal fungeren als katalysator voor de verwezenlijking van de Europese Green Deal voor een CO2-neutraal vrachtvervoer tegen 2050 door de nodige infrastructuur te voorzien en door groene energie te promoten bij de laadpunten. Volvo Group, Daimler Truck en de TRATON GROUP zullen samen initiatieven nemen om te voldoen aan de dringende nood aan een krachtig laadnetwerk om transporteurs te helpen bij hun overgang naar CO2-neutrale transportoplossingen, vooral voor zwaar langeafstandsvrachtvervoer. Een krachtige laadinfrastructuur die langeafstandsvrachtvervoer mogelijk maakt, is een kostenefficiënte manier om aanzienlijke en snelle emissieverlagingen te realiseren. Deze JV is een belangrijke start en een accelerator voor een succesvolle lancering van CO2-neutrale zware vrachtwagens en touringcars.

Martin Lundstedt, voorzitter en CEO van de Volvo Group: "We zetten woorden om in daden en deze geplande joint venture met Daimler Truck en de TRATON GROUP is een belangrijke stap in het streven naar een betere wereld. Dergelijke innovatieve partnerships zullen de broodnodige verandering mogelijk maken die positieve gevolgen zal hebben voor onze klanten en voor de hele industrie. Dit is een historische mijlpaal in de overgang naar fossielvrij transport en een doorbraak die het engagement van de Volvo Group bevestigt om tegen 2040 een netto nuluitstoot van broeikasgassen en uiterlijk in 2050 een voertuigenpark met een netto nuluitstoot te halen."

Martin Daum, CEO Daimler Truck: "De aankondiging van de ondertekening van vandaag is een geweldig nieuws voor de transportsector en voor de samenleving. Dit onderstreept immers het sterke engagement van alle partners om de overgang naar CO2-neutrale vrachtwagens mogelijk te maken. Het is ook een opvallende vaststelling dat drie felle concurrenten op het gebied van vrachtwagens en voertuigtechnologie nu samenwerken om de nodige laadinfrastructuur te bouwen. Samen met Volvo Group en de TRATON GROUP willen we een duidelijk signaal geven aan alle relevante stakeholders om ons voorbeeld te volgen en om nu in te grijpen."  

Christian Levin, CEO TRATON GROUP: "We zijn er vast van overtuigd dat we als TRATON GROUP, samen met onze merken Scania en MAN en de volledige sector van de bedrijfsvoertuigen, deel zullen uitmaken van de oplossing om een CO2-neutrale wereld te creëren. Een samenwerking met sterke concurrenten als Daimler Truck en Volvo Group lijkt misschien ongebruikelijk. Het onderwerp is echter van cruciaal belang en deze unieke samenwerking zal onze aanpak van het probleem van de klimaatverandering sneller en succesvoller maken. Onze joint venture zal een sterke impuls zijn voor de snelle doorbraak van elektrische vrachtwagens en touringcars met batterij, de meest efficiënte en duurzame transportoplossingen."

De drie partners zien dit als een definitieve stap van de transportsector naar een vermindering van de CO2-uitstoot. Andere sectoren zullen trouwens op verschillende manieren voordeel halen uit deze doorbraak. In een recent rapport van de sector* wordt opgeroepen om tegen 2025 tot 15.000 en tegen 2030 tot 50.000 krachtige laadpunten op de openbare weg en op bestemmingen te voorzien. De kick-start van de partners vormt dan ook een oproep aan alle andere actoren in de sector, aan de overheden en aan de beleidsmakers om samen te werken aan een snelle uitbreiding van het noodzakelijke laadnetwerk en om op die manier een bijdrage te leveren tot het halen van de klimaatdoelstellingen. Als duidelijk signaal naar alle stakeholders zal het laadnetwerk van de drie partijen voor alle bedrijfswagens in Europa open en toegankelijk zijn, ongeacht het merk.

Een klantgerichte aanpak die rekening houdt met verschillende toepassingen

Door de behoeften van de klanten centraal te stellen, zal rekening worden gehouden met verschillende toepassingen. Beheerders van wagenparken met elektrische voertuigen met batterij zullen gebruik kunnen maken van snelladers die afgestemd zijn op de verplichte rustperiode van 45 minuten in Europa voor langeafstandstransport (de belangrijkste prioriteit van de toekomstige JV) en zullen ook 's nachts kunnen opladen.

Partners in de joint venture, maar concurrenten op alle andere vlakken

Volvo Group, Daimler Truck en de TRATON GROUP zullen elk evenveel aandelen hebben in de geplande JV, maar blijven wel concurrenten op alle andere vlakken. De oprichting van de JV moet nog worden goedgekeurd door de regelgevende instanties.   


* Gepubliceerd in mei 2021 door de ACEA, de Europese Federatie van Autoproducenten (Association des Constructeurs Européens d'Automobiles), de vereniging van alle grote vrachtwagenfabrikanten in Europa, ook ondersteund door Volvo Group, Daimler Truck en de TRATON GROUP.
 

16 december 2021
 

Neem voor meer informatie contact op met:

• Claes Eliasson, Volvo Group Media Relations, +46 31 323 72 29, claes.eliasson@volvo.com

• Pietro Zollino, Head of Group Communications, Governmental Relations & Sustainability,
+49 (0) 172 8371 431,
pietro.zollino@traton.com

• Matthias Karpstein, Business Media Relations, +49 172 3603071, matthias.karpstein@traton.com

• Peter Smodej, +49 176 30936446, peter.smodej@daimlertruck.com

• Akim Enomoto, +49 176 30995099, akim.enomoto@daimlertruck.comVoor meer informatie kunt u terecht op volvogroup.com
Volg ons op Twitter voor regelmatige updates: @volvogroup

De Volvo Group bouwt mee aan welvaart door middel van transport- en infrastructuuroplossingen, met vrachtwagens, bussen, bouwmachines, stroomoplossingen voor scheepvaart en industriële toepassingen, financiering en diensten die de beschikbaarheid en productiviteit van onze klanten verbeteren. De Volvo Group, opgericht in 1927, zet zich in om het toekomstige landschap van duurzame transport- en infrastructuuroplossingen vorm te geven. De Volvo Group heeft zijn hoofdkantoor in Göteborg, Zweden, stelt bijna 100.000 personen tewerk en heeft klanten in meer dan 190 markten. In 2020 bedroeg de nettoverkoop ongeveer 338 miljard SEK (33,6 miljard EUR). Aandelen van Volvo zijn genoteerd op Nasdaq Stockholm.
 

Over Daimler Truck

Daimler Truck Holding AG ("Daimler Truck") is een van 's werelds grootste fabrikanten van bedrijfsvoertuigen, met meer dan 40 hoofdvestigingen en meer dan 100.000 werknemers over de hele wereld. De oprichters van Daimler Truck hebben ruim 125 jaar geleden met hun vrachtwagens en bussen de moderne transportindustrie uitgevonden. De ambities van het bedrijf blijven tot vandaag gericht op één doel: Daimler Truck werkt voor iedereen die de wereld in beweging houdt. Het bedrijf geeft zijn klanten de mogelijkheid om mobiel te blijven en om goederen op een betrouwbare manier, op tijd en veilig op hun bestemming te krijgen. Daimler Truck levert daarvoor de technologieën, de producten en de diensten. Dit geldt ook voor de overgang naar CO2-neutraal rijden. Het bedrijf baseert zich op diepgaande technologische kennis en op een duidelijk zicht op de behoeften van zijn klanten om een succesverhaal te schrijven over duurzaam transport.


Over de TRATON GROUP

Met zijn merken Scania, MAN, Volkswagen Caminhões e Ônibus, Navistar en RIO is TRATON SE een van 's werelds toonaangevende fabrikanten van bedrijfsvoertuigen. Het assortiment omvat lichte bedrijfsvoertuigen, vrachtwagens en bussen. De Group streeft ernaar om transport opnieuw uit te vinden, met zijn producten, zijn diensten en als partner voor zijn klanten. Voor TRATON gaat duurzame economische groei altijd gepaard met een respectvolle omgang met de mens en de natuur. De driehoek Personen, Planeet en Prestaties zal de toekomst van ons bedrijf vormgeven.

Form background image

Abonnementendienst

Gerelateerd nieuws

Laatste nieuws

Latest Press Release