Maak kennis met het Volvo-prototype LX03: de intelligente toekomst van de bouw

Dit volledig autonome, batterij-elektrische prototype van Volvo Construction Equipment (Volvo CE) is het eerste echte voorbeeld van een zelflerende conceptwiellader met het brein om beslissingen te nemen, taken uit te voeren en met mensen om te gaan Het is ook de eerste keer dat een LEGO® Technic-model wordt omgevormd tot een echte machine. Hoewel niet commercieel beschikbaar, verwachten ingenieurs dat waardevolle inzichten van de LX03 zullen worden meegenomen in toepassingen voor vandaag en morgen.
image-1860x1050-volvo-ce-zeux

Geïnspireerd door een concept bedacht door ingenieurs en ontwerpers van Volvo CE en LEGO® Technic, is de Volvo LX03 een opmerkelijke mijlpaal die nieuwe wegen inslaat in slimme bouwtechnologie. Het vertegenwoordigt de volgende fase in Volvo CE's verkenning van machine-intelligentie en de vastberadenheid van het team om de bouwsector koolstofarm te maken.

Melker Jernberg, voorzitter van Volvo CE, zegt: "We moeten de bouwsector transformeren met slimme en duurzamere oplossingen die een wereldwijde impact zullen hebben. Dit is net wat de onthulling van het LX03-prototype vandaag vertegenwoordigt. Bovendien getuigt dit van de ongelooflijke expertise van onze ingenieurs en onze verenigde toewijding aan positieve verandering. Samen met de LEGO Group verleggen we de grenzen van de technologie en de verbeeldingskracht. Het resultaat overtreft alles wat we tot nu toe in de wereld hebben gezien."

Lars Stenqvist, Chief Technology Officer van Volvo Group, zegt: "Als leiders op het gebied van transport en infrastructuur hebben we een cruciale rol te spelen in de strijd tegen de klimaatverandering en het opvoeren van het innovatietempo dat nodig is om de emissiedoelstellingen te halen. Wij geloven in de samenwerking met gedreven en creatieve partners die, net als wij, alles in het werk stellen om te komen tot echte innovatie en het niet te houden bij dure woorden."

Baanbrekend partnerschap

Wat begon als een spannend project tussen ontwerpers en ingenieurs bij de twee bedrijven, om het potentieel voor toekomstige bouwwerken te onderzoeken, evolueerde in de loop van de tijd en met de hulp van een team kinderen tot de succesvolle lancering van de 42081 LEGO® Technic Concept wiellader ZEUX. 

De productverantwoordelijke voor LEGO Technic van LEGO Group, Niels Henrik Horsted verklaart: "Onze twee bedrijven hebben in de loop der jaren uiterst succesvol samengewerkt aan enkele LEGO Technic-modellen. Dit is echter de eerste keer dat we een echte machine maken op basis van een model en niet andersom. Daarom is dit dus een echt uniek project."

Collaboratieve machines

Text Box Het prototype LX03 is gebouwd door een specifiek team ingenieurs en programmeurs van Volvo CE-locaties in Eskilstuna, Zweden en Konz, Duitsland, in samenwerking met het ontwerpteam in Göteborg, Zweden. Het is een wiellader van 5 ton, ontwikkeld als een modulair concept, met de mogelijkheid om groter of kleiner te worden gemaakt met slechts een of twee wijzigingen in het productieproces. Hij deelt ook zijn aandrijflijn met de L25 Electric, waardoor het een emissiearme, geluidsarme machine is met een looptijd van maximaal acht uur, afhankelijk van de toepassing.

De machine is ontworpen als slimme en veilige werker, uitgerust met een brein om zich in realtime aan te passen aan verschillende scenario's en beslissingen, maar vooral om samen te werken met mensen. Het kan door klanten worden geprogrammeerd om zware, repetitieve of gevaarlijke taken uit te voeren, waardoor er minder mensen ter plaatse nodig zijn.

Ga voor meer informatie over wat deze revolutionaire conceptmachine zo uniek maakt naar https://www.volvoce.com/global/en/this-is-volvo-ce/what-we-believe-in/innovation/zeux/
Voor meer afbeeldingen: https://images.volvoce.com/categories


27 oktober 2021

Journalisten die meer informatie willen, kunnen contact opnemen met:
Åsa Alström
Hoofd Strategische Communicatie
Volvo bouwmachines
asa.alstrom@volvo.com


Ga voor meer informatie naar volvogroup.com
Volg ons op Twitter voor regelmatige updates: @volvogroup

De Volvo Group bouwt mee aan welvaart door middel van transport- en infrastructuuroplossingen, met vrachtwagens, bussen, bouwmachines, stroomoplossingen voor scheepvaart en industriële toepassingen, financiering en diensten die de beschikbaarheid en productiviteit van onze klanten verbeteren. De Volvo Group, opgericht in 1927, zet zich in om het toekomstige landschap van duurzame transport- en infrastructuuroplossingen vorm te geven. De Volvo Group heeft zijn hoofdkantoor in Göteborg, Zweden, stelt bijna 100.000 personen tewerk en heeft klanten in meer dan 190 markten. In 2020 bedroeg de nettoverkoop ongeveer 338 miljard SEK (33,6 miljard EUR). Aandelen van Volvo zijn genoteerd op Nasdaq Stockholm.

Form background image

Abonnementendienst

Gerelateerd nieuws

Laatste nieuws

Latest Press Release