Volvo Trucks bouwt high tech module fabriek in Gent

In 2025 start Volvo Trucks in Gent met het bouwen van batterijmodules voor batterijpacks. Tot op vandaag worden zowel de cellen als de modules voor de vrachtwagenbatterijen aangeleverd. Onderzoek loopt om de cellen in een Volvo fabriek in Zweden te bouwen, dichtbij de huidige motorenfabriek in Skövde. Het samenstellen van de modules met de “Zweedse” cellen wordt de nieuwe activiteit in Gent. Op die manier wil de Volvo Group de know-how in eigen handen nemen. Vandaag ontwerpt en bouwt het bedrijf zelf haar eigen vrachtwagenmotoren. In de toekomst willen ze hetzelfde doen met de batterijen.

“In 2025 moet de eerste modulelijn operationeel zijn om de elektrische trucks die in Gent gebouwd worden te voorzien van batterijen. Hiermee gaat een eerste investering gepaard van om en bij de 75 miljoen €,” legt Koen Leemans, VP van de Gents Volvo Trucks fabriek uit.

Volvo Trucks wil dat tegen 2030 tenminste 50% van de Volvo vrachtwagens die ze wereldwijd verkopen elektrische trucks zijn. Om aan die vraag van de klanten te voldoen zullen er extra module lijnen in de Gentse modulefabriek nodig zijn. In de komende jaren zullen daarom nog bijkomende investeringen mogelijk zijn.

“We starten nu een onderzoek om een gebouw van ongeveer 12.000 m2 in te planten op onze site. De nieuwe hoogtechnologische modulefabriek zal bestaan uit een bijna volledig geautomatiseerd proces. Dit betekent dat nieuwe medewerkers met de nodige competenties zullen aangeworven worden. We willen echter ook onze interne competenties opbouwen zoals we vandaag al doen via onze doorgroei programma’s en via ons intern trainingscentrum.”

Batterijpack voor Volvo elektrische trucks wordt samengesteld

Batterijpack fabriek én batterijmodule fabriek in Gent

De Zweedse Volvo vrachtwagenfabriek in Göteborg bouwt vandaag al zware elektrische trucks op dezelfde lijn als de conventionele trucks gebouwd, als eerste in de wereld. De batterijpacks die nodig zijn om deze elektrische trucks aan te drijven worden dan weer in de Volvo fabriek in Gent gebouwd. Een compleet nieuw proces waarbij Gent de eerste is in de Volvo Group. De begincapaciteit van de batterij pack fabriek ligt vandaag op 30.000 batterijpacks per jaar.                                                           
In de komende jaren zullen bijkomende investeringen zorgen dat het huidige productieproces in de batterijpack fabriek continu aangepast wordt aan nieuwe technologieën.

Na de zomer van 2023 start de productie van elektrische trucks ook in de Gentse vrachtwagenvestiging.

 

“Vandaag bouwen we diesel en LNG trucks op onze productielijnen. Straks komen daar ook elektrische trucks bij. De voorbereidingen zijn nu al in volle gang om tegen het najaar 2023 elektrische trucks in Gent te bouwen.”

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Vera Bostijn
+32 475 35 08 88
Vera.bostijn@volvo.com