Being a woman in a man’s world at Volvo Group

Als productie ingenieur ben je de faciliterende en aansturende motor om een voorspelbare, betrouwbare en optimale productie te kunnen realiseren. We willen jonge vrouwen een extra duwtje in de rug geven om de stap te wagen naar een rol binnen een productieomgeving. Een mooi voorbeeld vinden we bij Ine Adam. Zij is duidelijk van meerdere markten thuis, dat maakt haar vandaag tot powervrouw die in haar kracht staat - als persoon én in haar rol als productie ingenieur bij Volvo Group in Gent.
Foto-Ine-adam

Welke opleiding heb je gevolgd en wist je van begins af aan al welk carrièrepad je ging belopen?

Neen, eigenlijk helemaal niet. Ik heb een biochemische achtergrond en ben na mijn studies in een labo gestart. Op dat moment was deze stap voor mij de meest logische optie. Desondanks was ik het gelukkigst wanneer ik de gereedschapskist kon bovenhalen om bijvoorbeeld defecte toestellen te herstellen. Ik was gefascineerd door hoe zaken in elkaar zitten, zo had ik de gewoonte om tv-programma’s zoals “how it’s made” te bekijken te bekijken, en vond ik het za-lig om Ikea meubels in elkaar te steken.

Ik begon meer en meer te denken om mij te heroriënteren naar een technische job. Ik ben uiteindelijk gebotst op de vacature van Productie ingenieur bij Volvo Group. Ik moet zeggen dat sindsdien een wereld voor me open ging: het verhaal van de assemblagelijn waar je start van nul en eindigt met een afgewerkt product, dat is toch echt fantastisch?

Werd je gestimuleerd vanuit je omgeving om te doen wat je graag deed?

In het middelbaar heb ik Latijn-Wiskunde gestudeerd en vanuit die hoek kwam er zeker geen stimulatie om als vrouw ingenierswetenschappen te gaan studeren, laat staan dat er aandacht was voor de richting mechanica. Ik vind dit zeker een jammere zaak. Het is sowieso al niet evident voor jonge vrouwen om de  stap naar een productieomgeving te wagen. Scholen zouden hier veel meer aandacht aan moeten schenken.

Het is heel knap hoe jij een voorbeeld bent voor veel jonge vrouwen. Heb je tips om “je mannetje te staan” in een mannenwereld?

Ik moet zeggen dat het zeker wennen was om dag in dag uit met mannen samen te werken. Een goede tip is om een werkstijl te hanteren die heel direct is van aanpak. Ik beperk mij elke dag tot de essentie waardoor alle onduidelijkheden wegvallen en er geen barrières zijn. In het begin duurde het eventjes om ‘serieus’ genomen te worden maar al snel kwam daar verandering in door de sterk heersende mentaliteit bij Volvo Group: wederzijdse inspanningen vertalen zich steeds in wederzijds respect. Daarnaast ben ik ook voor velen een vertrouwenspersoon geworden, waardoor ik echt het gevoel heb dat ik een verschil kan maken.

Hoe ziet een doordeweekse werkdag als Productie ingenieur eruit voor jou?

Ik start mijn dag met het beantwoorden van mijn mailtjes, gevolgd door een technical demand meeting waarin we de lopende projecten overlopen vanuit productie. Daarna bekijk ik het reilen en zeilen van de lijn: ik doe steeds mijn ‘toer’ omdat ik zo alles het snelst oppik en ik ook veel waarde hecht aan de verbondenheid met de productie. Alles wat ik daar waarneem wordt meegenomen naar mijn bureau en wordt verwerkt.

Wat is voor jou het meest uitdagende aspect aan de job?

Het meest uitdagende aan mijn job is de creativiteit die ik steeds aan de dag moet leggen. Wat een eenvoudig probleem lijkt kan complex worden door rekening te houden met technische parameters, input van collega’s, de werking van de andere fabrieken,... Maar het gebrek aan rechtlijnigheid is terzelfdertijd ook het mooiste aan mijn job. Ik ben heel trots dat ik de sprong heb gewaagd. Elke dag is voor mij werkelijk een nieuw avontuur!

 

Ben je geïnspireerd door dit verhaal en kan je niet wachten om aan de slag te gaan bij Volvo? Solliciteer nu op één van de openstaande vacatures via

https://www.volvogroup.be/nl-be/careers.html