Hier werken is altijd uitdagend of leuk

"Ik hou van de uitdaging om bij te blijven als de wereld verandert", zegt Daniel Svanberg, IT-architect bij Volvo Group. Voordat hij bij het bedrijf kwam, wist hij niet wat hij kon verwachten. Vandaag ziet hij zichzelf gedurende zijn hele carrière bij Volvo blijven.
Daniel Svanberg

Hoe ben je bij Volvo Group terechtgekomen?
Ik ben begonnen als consultant developer. Toen ontdekte ik Volvo Group echt en besloot ik dat ik hier wilde werken. Dus toen ik een aanbod kreeg om als architect te beginnen, nam ik de job zonder twijfel aan.

Waardoor raakte je geïnteresseerd in Volvo Group?
De diverse uitdagingen: het creëren van IT-oplossingen in een bedrijf voor transportoplossingen en de vele ontwikkelingsmogelijkheden die daarbij horen. Het is echt geweldig om voor een vrachtwagen te staan en te kunnen zeggen: "Ik heb hier echt aan meegewerkt!"

Wat zijn de ontwikkelingsmogelijkheden?
Er zijn enorme ontwikkelingskansen, zowel persoonlijk als meer leren in je beroep. Er zijn ook geweldige opties voor het vormgeven van je balans tussen werk en privé. Ik ben begonnen als ontwikkelaar, maar nu heb ik drie verschillende soorten architectenrollen gehad. Die reis deed me dingen vanuit een groter perspectief zien, en niet zomaar iets aannemen zonder vragen te stellen. Ik heb ook geleerd om met veel verschillende soorten mensen te communiceren.

Hoe belangrijk is jouw rol?
Die is net zo belangrijk als de moer die de machines bij elkaar houdt. Wat er ook wordt geproduceerd bij de Volvo Group, er is software voor nodig, aangezien alles erdoor wordt aangestuurd.

Wat is je grootste uitdaging geweest?
Toen ik van ontwikkelaar naar architect ging, moest ik leren alle factoren te herkennen die van invloed kunnen zijn op een oplossing. Ik moest ook beseffen dat ik het probleem niet van alle kanten had bekeken. Nu ben ik degene die de eisen vertaalt naar technische oplossingen. Vroeger implementeerde ik de oplossingen die de architecten leverden.

Wat maakt Volvo Group anders dan andere werkgevers?
Afgezien van de ontwikkelingsmogelijkheden, zou ik zeggen dat de werksfeer erg modern is. Bij elke nieuwe beslissing wordt rekening gehouden met onze waarden op het gebied van gelijkheid en transparantie. We werken ook heel nauw samen met onze bazen. De sfeer is heel relaxed.

Wat zou je tegen iemand zeggen die overweegt te solliciteren?
Doe het! Hier deelt iedereen zijn ervaring in plaats van te doen alsof ze experts zijn die beter weten. Zolang er nog iets nieuws te leren valt, is het de moeite waard om hier te zijn. Ik vind het moeilijk te geloven dat werken met Volvo Group IT ooit niet meer uitdagend zou zijn.

Tot slot, welke nieuwe uitdagingen brengt de toekomst?
Vanuit het oogpunt van een IT-architect zullen we een hogere mate van niet-functionele vereisten zien die verband houden met onze ecologische voetafdruk, waarmee we rekening moeten houden wanneer we nieuwe oplossingen ontwerpen en onze bestaande bijwerken. Dit is waar we onze focus op duurzaamheid echt kunnen blijven stimuleren en ontwikkelen.

FEITEN:

Naam: Daniel Svanberg
Functietitel: Solution Center Architect
Locatie: Göteborg, Zweden
Opleiding/Kwalificaties: Bachelor in computer- en systeemwetenschappen aan Blekinge Institute of Technology
Als ik niet aan het werk ben: naast quality time doorbrengen met mijn vrouw en zoon, brouw en drink ik mijn eigen bier

Gerelateerd nieuws