Trucks op Europese tournee voor platooning

Vanaf vandaag neemt de Volvo Group deel aan de European Truck Platooning Challenge. Op initiatief van het Nederlandse voorzitterschap van de EU zullen drie trucks van Volvo, die draadloos met elkaar communiceren en dicht achter elkaar aan rijden, een methode die bekend is als ‘platooning’, door Europa naar Rotterdam rijden. Het doel is een stap dichter te komen bij de introductie van platooning in Europa.
Trucks op Europese tournee voor platooning

Als trucks dicht achter elkaar aan kunnen rijden, levert dat zuiniger brandstofverbruik op omdat ze minder weerstand ondervinden. Tot 25% van het totale brandstofverbruik van een truck kan worden veroorzaakt door weerstand. Hoe dichter de trucks achter elkaar aan rijden, hoe meer brandstof bespaard kan worden. Via draadloze technologie kunnen de trucks rijden met een opening van slechts één seconde tussen de voertuigen die in colonne rijden. De trucks communiceren met elkaar, zodat ze hun snelheid en remacties automatisch op de andere trucks kunnen afstemmen.

“Dit betekent dat er nagenoeg ogenblikkelijk geremd kan worden, wat ook de veiligheid verbetert en het ‘accordeoneffect’ bij files minimaliseert”, vertelt Anders Kellström, Project Manager voor de deelname van Volvo aan de EU Truck Platooning Challenge.

De voordelen van platooning kunnen momenteel nog niet gebruikt worden op de Europese wegen, aangezien de wetgeving over de veilige rijafstand tussen trucks verschilt in de diverse landen. Nederland heeft de European Truck Platooning Challenge in het leven geroepen met als doel de vereiste aanpassingen van de Europese transportwetgeving te bespreken en te benadrukken, zodat platooning mogelijk kan worden. Alle truckfabrikanten in Europa werden uitgenodigd om in april met konvooien van trucks van hun respectievelijke landen naar het slotevenement in Rotterdam te rijden.

De Volvo Group neemt deel met drie trucks die in colonne van Göteborg naar het Nederlandse Rotterdam rijden, via Denemarken, Duitsland en België. In samenwerking met de Zweedse Transportadministratie en de stad Göteborg organiseert Volvo een seminarie in Göteborg bij de start van de reis. Tijdens dat seminarie worden de mogelijkheden besproken om transport efficiënter te laten verlopen via platooning en autonoom rijden. Op 5 april 2016 organiseert Volvo Trucks een soortgelijk seminarie in Brussel.

“We zijn ervan overtuigd dat platooning aanzienlijke voordelen oplevert, vooral voor onze klanten, maar ook voor de maatschappij, in de vorm van zuiniger brandstofverbruik, minder emissies en efficiënter transport. Samen met de rest van de maatschappij moet de transportsector uitdagingen zoals het harmoniseren van de wetgeving aanpakken om de introductie van platooning in Europa te promoten”, vertelt Anders Kellström.

Journalisten die meer informatie wensen, kunnen contact opnemen met Kina Wileke op het nummer +46 (0)31 323 7229 of +46 (0)765 537229.

Downloaden

PDF (Eng) van persbericht Format PDF Size 200 KB
PDF (Zwe) van persbericht Format PDF Size 92 KB