Leren van goede ideeën voor gezond werken

Een team van Volvo Bus in Noord-Amerika wilde meer bescherming voor servicemonteurs die in hun eentje risicovol veldwerk verrichten. Ze zijn een initiatief gestart voor het opstellen van beleid voor alleen werken met een systeem dat wordt geactiveerd als een individu niet reageert. “Dit is een geweldig voorbeeld van hoe we goede ideeën delen en van elkaar leren als het gaat om gezondheid, veiligheid en welzijn binnen de Group”, zegt Anne Lyse Ruis Belles, Director of Health and Safety bij Volvo Group.
Anne Lyse Ruis Belles
Randy Castillo

Randy Castillo werkt bij Prevost in Noord-Amerika, een dochteronderneming van Volvo Bus. Samen met collega's van het servicenetwerk van Volvo Bus Noord-Amerika is hij een initiatief gestart om te voorkomen dat er ongevallen plaatsvinden wanneer mensen alleen aan het werk zijn.

“Als servicemonteurs gaan we er vaak alleen op uit om een bus te repareren in de werkplaats of bij een klantlocatie. We willen ons werk veiliger maken en de risico's verminderen”, legt hij uit.

Randy en zijn collega's hebben een lijst opgesteld met situaties waarin monteurs alleen aan het werk zijn. Deze situaties zijn onderverdeeld in drie categorieën, waarbij niveau drie taken omvat die niet alleen zouden moeten worden uitgevoerd. Daarbij kan het gaan om werkzaamheden waarbij sprake is van hoge elektrische spanning. Bij niveau één en twee is alleen werken toegestaan, maar alleen als de monteur beschikt over een goed werkend communicatiesysteem. Alle informatie en gegevens zijn samengevoegd in een “Work Alone Policy”.

Bovendien werkt het team met een smartphone-app die een waarschuwing stuurt naar een centraal meldpunt als de servicemonteur zich niet meldt binnen een bepaalde tijdslimiet. De servicemonteur kan ook op een alarmknop drukken als zich een ongeval voordoet.

Het initiatief werd beloond met de Volvo Group Global Health and Safety Award voor 2016. De prijs wordt sinds tien jaar uitgereikt en wil de beste methoden benadrukken als het gaat om gezondheid, veiligheid en welzijn binnen de Volvo Group.

“Deze prijs gaf ons een fantastische mogelijkheid om geïnspireerd te raken en te leren van goede ideeën uit de hele Volvo Group, en om onze werknemers te stimuleren om te werken aan een betere werkomgeving en gezondheid”, aldus een enthousiaste Anne Lyse Ruis Belles.

Er zijn elk jaar meer deelnemers en voor 2016 werden er wel 34 verschillende initiatieven van over de hele wereld ingediend vanuit de Group.

“Dat is geweldig”, vervolgt ze. “We hebben veel goede initiatieven ontvangen voor een groot aantal verschillende activiteiten. Alle deelnemers mochten hun ideeën toelichten voor de H&S-community.”

De jaarlijkse Health and Safety Prize is één manier voor het ontwikkelen van de werkomgeving en de gezondheid binnen de Group. Anne Lyse geeft verder aan dat er zes teams van experts werken aan verschillende aspecten van gezondheid en veiligheid.

“Ze komen met beleid, richtlijnen, ondersteuning en coaching voor de hele Volvo Group. Een voorbeeld hiervan is ergonomie. We werken aan een wereldwijde richtlijn die bedoeld is om de ergonomie voor al onze werkplekken te verbeteren. We beginnen bij de productie en gaan dan verder met de servicecenters en kantoren. Een ander voorbeeld is een richtlijn voor medewerkers hoe ze het beste voor zichzelf kunnen zorgen als ze op reis zijn”, zegt ze, en ze benadrukt dat de inspanningen voor gezondheid en veiligheid zijn bedoeld om het waardevolste bezit van het bedrijf te beschermen: de medewerkers.

“Als wij de medewerkers voorzien van de best mogelijke werkomgeving, maken wij het voor hen mogelijk om zich te ontwikkelen, zich goed te voelen en meer betrokken te zijn”, besluit ze.

Meer informatie

Lees meer over hoe de Volvo Group werkt aan gezondheid en veiligheid in ons jaarlijkse duurzaamheidsrapport.

Over ons