Volvo CE komt met 100% elektrisch prototype van compacte graafmachine

Op de Volvo Group Innovation Summit in Londen heeft Volvo Construction Equipment de EX2 gedemonstreerd. Deze volledig elektrische compacte graafmachine levert geen uitstoot op, is 10 keer efficiënter, produceert 10 keer minder lawaai en zorgt voor lagere eigendomskosten.
Elektrische compacte graafmachine

Tijdens de Volvo Group Innovation Summit op 16 mei heeft Volvo Construction Equipment (Volvo CE) de nieuwste conceptmachine – de zogenaamde EX2 – getoond aan specialisten uit de branche, beleidsmakers, de media en academici. Het 100% elektrische prototype van de compacte graafmachine levert geen uitstoot op, is 10 keer efficiënter, produceert 10 keer minder lawaai en zorgt voor lagere eigendomskosten in vergelijking met zijn conventionele tegenhangers. Het is, naar verluidt, 's werelds eerste volledig elektrische prototype van een compacte graafmachine.

De EX2 werd gepresenteerd tijdens de Volvo Group Innovation Summit in Londen samen met andere innovaties uit de hele Volvo Group, zoals een autonome vuilniswagen van Volvo Trucks en een elektrische bus van Volvo Bus. De innovatietop richtte zich met name op de infrastructuur en het transport in de stad van de toekomst. De nadruk lag op de positieve impact die de sector kan hebben op de maatschappij door een verhoogde transportefficiency, meer aandacht voor het milieu en een verbeterde verkeersveiligheid.

ELEKTRISCHE INNOVATIE
De Volvo Group definieert elektromobiliteit als ‘commerciële voertuigen en machines die een elektrische motor gebruiken voor de aandrijving of het uitvoeren van het hoofddoel van de machine’. Om het EX2-prototype helemaal elektrisch te maken is de verbrandingsmotor vervangen door twee lithium-ion batterijen van in totaal 38 KWh. Deze kunnen voldoende elektrische energie opslaan om de machine gedurende acht uur te laten werken in zware toepassingen zoals het graven in een compacte bodem. De hydraulische architectuur is ook vervangen door een elektrische opbouw die elektromechanische lineaire aandrijfmechanismen omvat voor het optimaliseren van de aandrijfketen. Door het wegnemen van het hydraulische systeem en de verbrandingsmotor en het verlagen van de koelbehoeften produceert het voertuig ook veel minder geluid. In dit stadium is de EX2 alleen een onderzoeksproject en er zijn nog geen plannen voor industriële productie.

“Conform de visie van de Volvo Group om de meeste gewenste en succesvolle leverancier van transportoplossingen ter wereld te worden, streeft Volvo CE ernaar om bij te dragen aan een duurzame ontwikkeling”, aldus Thomas Bitter, Senior Vice President Marketing en Product Portfolio. “Bij Volvo CE ontwikkelen we technologieën die samenhangen met elektromobiliteit, intelligente machines en totale oplossingen voor werkplekken. Klanten en het milieu profiteren hiervan doordat de prestaties, productiviteit, efficiency, veiligheid en duurzaamheid van de machine toenemen. Onze toekomstige producten en services spelen een belangrijke rol bij het bouwen aan een duurzame maatschappij.”

INNOVATIE VOOR EEN DUURZAME TOEKOMST
De EX2 is ontstaan tijdens het eerdere ELEXC-onderzoeksproject van het bedrijf, dat deels werd gefinancierd door de Franse overheid en andere financieringsorganisaties in Frankrijk. Volvo CE werkte met een team van zes partnerbedrijven die allemaal circa € 7 miljoen aan het project bijdroegen. Het ELEXC-werk begon in 2012 en werd in 2015 afgerond. Sindsdien heeft Volvo CE gewerkt aan andere onderzoeksprojecten die samenhangen met de EX2, zoals het testen van de duurzaamheid.

“Door bouwmachines op elektriciteit te laten werken worden de machines schoner, stiller en efficiënter. Dit is de toekomst van onze sector”, besluit Ahcène Nedjimi, Electrics And Electronics Systems Lead Engineer en EX2-projectleider. “De EX2 is een revolutionaire machine. Met nul emissies en tien keer lagere geluidsniveaus kan de machine gemakkelijk worden ingezet in dichtbevolkte gebieden zonder dat mensen er last van hebben, zelfs 's nachts. Doordat de machines tien keer efficiënter werken en onderhoudsvrij zijn, zijn de operationele kosten en de eigendomskosten aanzienlijk lager. Het prototype levert hetzelfde vermogen en kracht als zijn conventionele tegenhanger, en hogere snelheden bij gecombineerde bewegingen. En dit wordt allemaal gerealiseerd zonder dat de prestaties van de machine afnemen, en terwijl gegarandeerd wordt voldaan aan de wensen van de klant.”

Downloaden

Download foto's 

Nieuws van over de hele wereld