Volvo Trucks presenteert de nieuwe emissievrije vrachtwagen

Stel u voor dat een vrachtwagen alleen maar waterdamp zou uitstoten, aan boord zijn eigen elektriciteit produceert en een bereik heeft van wel 1000 km. Het is mogelijk met brandstofcellen die worden aangedreven door waterstof. Volvo Trucks is van start gegaan met het testen van voertuigen die gebruik maken van deze nieuwe technologie.
volvo-trucks fcev

Om het transport koolstofarmer te maken, biedt Volvo Trucks vandaag al elektrische vrachtwagens aan op batterijen en vrachtwagens die rijden op hernieuwbare brandstoffen, zoals biogas. In de tweede helft van dit decennium wordt een derde CO2-neutrale optie toegevoegd aan zijn productportfolio - elektrische vrachtwagens met een brandstofcel aangedreven door waterstof.

"We zijn al een paar jaar bezig met de ontwikkeling van deze technologie. Het doet geweldig veel deugd om de eerste vrachtwagens met succes op de testbaan te zien rijden. De combinatie van batterij-elektrisch en brandstofcel-elektrisch zal onze klanten toelaten om hun vrachtwagens volledig CO 2 vrij te maken, ongeacht de transportopdracht”, zegt Roger Alm, President van Volvo Trucks.

Elektrische vrachtwagens met een brandstofcel zullen een actieradius hebben die vergelijkbaar is met die van de meeste dieseltrucks – tot 1000 km – en een tanktijd van minder dan 15 minuten. Het totale gewicht kan zo'n 65 ton of zelfs hoger zijn en de twee brandstofcellen aan boord hebben de capaciteit om 300 kW aan elektriciteit op te wekken.

De eerste pilots bij klanten zullen over een paar jaar starten en de commercialisering is gepland voor de tweede helft van dit decennium.

"Elektrische vrachtwagens aangedreven door een brandstofcel op waterstof zullen vooral geschikt zijn voor: de lange afstand en opdrachten die veel energie vragen. Ze kunnen ook een optie zijn in landen waar de oplaadmogelijkheden van batterijen beperkt zijn", zegt Roger Alm.

Genereert zijn eigen elektriciteit
Een brandstofcel genereert zijn eigen elektriciteit uit de waterstof aan boord in plaats van te worden opgeladen door een externe bron. Het enige bijproduct dat wordt uitgestoten is waterdamp.

Brandstofcellen geleverd door cellcentric
De brandstofcellen worden geleverd door cellcentric – een joint venture tussen de Volvo Group en Daimler Truck AG. Cellcentric gaat een van Europa's grootste faciliteiten bouwen voor de serieproductie van brandstofcellen, die speciaal werden ontwikkeld voor zware voertuigen.

Meer groene waterstof nodig
De brandstofceltechnologie bevindt zich nog in zijn kinderschoenen. De nieuwe technologie biedt veel voordelen, maar heeft zeker ook een aantal uitdagingen. Een van de belangrijkste uitdagingen is de grootschalige levering van groene waterstof*. Een andere uitdaging betreft de tankinfrastructuur voor zware voertuigen, die nog moet worden ontwikkeld.

" We verwachten dat het aanbod aan groene waterstof de komende jaren aanzienlijk zal toenemen, omdat veel fabrieken en industrieën ervan afhankelijk zullen zijn om de CO 2-uitstoot te verminderen. We kunnen echter niet wachten om het transport koolstofarm te maken, het is nu al vijf voor twaalf. Mijn duidelijke boodschap aan alle transportbedrijven is dus om vandaag al op pad te gaan met batterij-elektrisch, biogas en de andere beschikbare opties. Vrachtwagens met brandstofcellen zullen dan over enkele jaren een belangrijke optie worden voor langere en zwaardere transporten", aldus Roger Alm.

*Groene waterstof wordt geproduceerd door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen, zoals wind, water en zon.  

20 juni 2022

KOPPELING naar afbeeldingen met hoge resolutie
KOPPELING naar een video (1 min.)
KOPPELING naar een meer uitgebreide video met meer details (2 min.)

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Jan Strandhede
Directeur mediarelaties, Volvo Trucks
jan.strandhede@volvo.com
+46 31 323 3715

Persfoto's en video's zijn beschikbaar in de foto- en videogalerij van Volvo Trucks op http://images.volvotrucks.com

Volvo Trucks biedt complete transportoplossingen voor veeleisende professionele klanten met zijn volledige assortiment middelzware en zware vrachtwagens. Een wereldwijd netwerk van dealers met 2.200 servicepunten in ongeveer 130 landen zorgt voor een absoluut betrouwbare klantenondersteuning. De vrachtwagens van Volvo worden geassembleerd in 13 landen over de hele wereld. In 2021 werden wereldwijd ongeveer 123.000 Volvo vrachtwagens geleverd. Volvo Trucks maakt deel uit van de Volvo Group, een van 's werelds toonaangevende fabrikanten van vrachtwagens, bussen, bouwmachines en industriële en scheepsmotoren. De Group biedt ook complete oplossingen voor financiering en services. Het beleid van Volvo Trucks is gebaseerd op de kernwaarden kwaliteit, veiligheid en zorg voor het milieu.

Form background image

Abonnementendienst

This field is mandatory

Gerelateerd nieuws

Laatste nieuws

Latest Press Release