Volvo Trucks: de eerste vrachtwagenfabrikant die fossielvrij staal verwerkt in zijn vrachtwagens

Volvo is de eerste vrachtwagenfabrikant die fossielvrij staal verwerkt in zijn vrachtwagens. Dit staal wordt geproduceerd door het Zweedse staalbedrijf SSAB en de elektrische zware vrachtwagens van Volvo zullen de eerste voertuigen zijn waarin dit staal werd verwerkt.
electric truck fossil-free steel

Het staal van SSAB wordt geproduceerd met behulp van een volledig nieuwe technologie die gebaseerd is op waterstof. Dit product heeft een veel lagere klimaatimpact dan conventioneel geproduceerd staal. De kleinschalige verwerking van het staal in de zware elektrische vrachtwagens van Volvo begint in het derde kwartaal van 2022.

"We zullen meer fossielvrije materialen verwerken in al onze vrachtwagens. Ze zullen dus een netto nulemissie hebben tijdens hun actieve levensduur, maar ook wat de bij de productie verwerkte materialen betreft", verklaart Jessica Sandström, Senior Vice President Product Management, Volvo Trucks.

De eerste toepassing van het met waterstof geproduceerde staal betreft de chassisbalken van de vrachtwagen. Dit is de ruggengraat van de vrachtwagen waarop alle andere hoofdcomponenten gemonteerd zijn. Naarmate de beschikbaarheid van fossielvrij staal toeneemt, zal het ook in andere delen van de vrachtwagen worden verwerkt.

Tot 90% van een Volvo vrachtwagen kan worden gerecycleerd
Vandaag wordt ongeveer 30% van de onderdelen van een nieuwe Volvo vrachtwagen geproduceerd met gerecycleerde materialen. En aan het einde van de levensduur van de vrachtwagen kan tot 90% ervan worden gerecycleerd.

"We streven naar een continue verkleining van onze klimaatvoetafdruk. We evolueren ook naar meer circulariteit in onze activiteiten en in onze vrachtwagens", verduidelijkt Jessica Sandström.

Volvo Group werkt sinds 2021 samen met SSAB aan fossielvrij staal. De eerste machine, een ladingdrager gemaakt van fossielvrij staal, werd voorgesteld in oktober 2021. Fossielvrij staal zal een belangrijke aanvulling worden voor het traditionele en gerecycleerde staal dat wordt verwerkt in de vrachtwagens van Volvo.

Volvo Trucks heeft zich verbonden om de Overeenkomst van Parijs na te leven en om uiterlijk in 2040 een netto nulemissie van broeikasgassen in de waardeketen te bereiken.

24 mei 2022

Voor meer informatie, contacteer:
Jan Strandhede
Media Relations Director, Volvo Trucks
jan.strandhede@volvo.com
+46 31 3233715, +46 765 533715

Link naar afbeeldingen met hoge resolutie
Link naar video

Foto's en video's voor de pers zijn beschikbaar in de foto- en videogalerij van Volvo Trucks op http://images.volvotrucks.com.

Volvo Trucks biedt complete transportoplossingen voor veeleisende professionele klanten met zijn volledige assortiment middelzware en zware vrachtwagens. Een wereldwijd netwerk van dealers met 2.200 servicepunten in ongeveer 130 landen zorgt voor een absoluut betrouwbare klantenondersteuning. De vrachtwagens van Volvo worden geassembleerd in 13 landen over de hele wereld. In 2021 werden wereldwijd ongeveer 123.000 Volvo vrachtwagens geleverd. Volvo Trucks maakt deel uit van de Volvo Group, een van 's werelds toonaangevende fabrikanten van vrachtwagens, bussen, bouwmachines en industriële en scheepsmotoren. De Group biedt ook complete oplossingen voor financiering en services. Het beleid van Volvo Trucks is gebaseerd op de kernwaarden kwaliteit, veiligheid en zorg voor het milieu.

Form background image

Abonnementendienst

This field is mandatory

Gerelateerd nieuws

Laatste nieuws

Latest Press Release